Kako je tači nadjačao Trampa?

Tači i Haradinaj sigurno nisu samostalno izvojevali ovu političku pobedu nad Vašingtonom. Imali su pomoć „duboke države“

Gotovo nečujni odlazak Dejvida Švendimena, tužioca Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), prošao je još nečujnije, potpuno ispod radara, u srpskim medijima. Ništa drugačije nije prošao ni njegov (ne)rad za otprilike godinu dana otkad je ta institucija formirana.

EKSPRESNA DEMARKACIJA?
Međutim, od truda na funkciji, mnogo je važnija Švendimenova smena jer ona konkretno i nedvosmisleno dokazuje albansku nadmoć nad Sjedinjenim Američkim Državama i predsednikom Donaldom Trampom.

Ma koliko ova nadmoć delova trenutna, ona u svoj svojoj nakaznosti (a bogami i neverovatnoći) pokazuje koliko je u stvari Vašington popustljiv prema privremenim institucijama u Prištini.

Postoji li veza između iznenadnog Švendimenovog odlaska sa funkcije i odbijanja Prištine da potpiše sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom? Ne bi me nimalo začudilo da se to sada ekspresno završi.

Naravno, na štetu Crne Gore. Ne bi me, isto tako, iznenadilo ni da je prekonoćno skidanje Interpolovih poternica za ratnim zločincima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova takođe američki ceh koji moraju da plate svojim kreaturama u srpskoj pokrajini.

Uostalom, da li ste u poslednjih nekoliko dana čuli Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja ili nekog drugog da kritikuje Evropsku uniju, na koju su donedavno osuli sve što su imali iz svog diplomatskog arsenala?

TRAMPA SU NADJAČALI, HOĆE LI I PUTINA?
Konačno, vrlo brzo će se – verujem – nastaviti i dijalog u Briselu koji Priština koči do iznemoglosti. To jeste prednost koju Srbija mora iskoristiti da, ako treba i uz pomoć Rusije, na sva usta obznani veliki skandal u vezi sa Švendimenovim gubitkom posla!

Tači i Haradinaj sigurno nisu samostalno izvojevali ovu političku pobedu nad Vašingtonom. Imali su, sasvim izvesno, pomoć takozvane „duboke države“ koja Trampu sve jače i čvršće vezuje ruke.

Tu „duboku državu“, između ostalih, predstavljaju i Vilijem Voker, bivši šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu, penzionisani šef NATO pakta Vesli Klark i mnogi drugi bivši američki zvaničnici koji su se, u stilu u najgorih ratnih profitera, okoristili ratom na Kosovu.

Na žalost, jači su od Trampa. Valjda nisu od Srbije i Rusije.

Izađite iz magle! Možete li?

 

Milandobromirovic.wordpress.com

Svet
Pratite nas na YouTube-u