Eksperti upozoravaju: U Srpskoj se vodi hibridni rat

U metode hibridnog rata protiv RS pre svega spada propagandno delovanje, ali nisu isključene ni radikalnije metode poput atentanta

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti tvrde da su obaveštajne službe vodećih zapadnih zemalja i do sada bile uključene u razne operacije s ciljem rušenja aktuelne vlasti u Republici Srpskoj, zbog čega ne treba isključiti i radikalizaciju tih aktivnosti kroz mogući scenario ubistva opozicionih lidera u Srpskoj, piše portal „Vesti“.

U današnjem tekstu pod naslovom „Stručna javnost potvrđuje saznanja ’Vesti‘: Sudbina Srpske visi o koncu“, taj portal navodi da njihova saznanja „o planovima Zapada da predstojeće opšte izbore u BiH iskoriste kako bi na svaki način, ne prezajući ni od ubistava, destabilizovali Republiku Srpsku i smanjili ruski uticaj na Balkanu“, u stručnoj javnosti nisu izazvala iznenađenje.

„Nema sumnje da bi zbog pojačanog delovanja obaveštajnih službi na teritoriji Balkana, a posebno Srbije i Republike Srpske, jedan od mogućih scenarija podrazumevao i politička ubistva u funkciji izazivanja haosa i smene vlasti“, rekao je dugogodišnji pripadnik Kontraobaveštajne službe u penziji, potpukovnik Ljuban Karan za „Vesti“.

On je istakao da je reč o primeni „hibridnog rata“, odnosno korišćenju specijalnih operacija u sprovođenju ciljeva vodećih zapadnih zemalja, te da se ta strategija u potpunosti uklapa u novu američku strategiju za Balkan.

„Ta strategija u praktičnom smislu ima dva nivoa. Prvi je diplomatski u kojem se javno insistira na stabilizaciji prostora Balkana, ali i promeni politike prema Srbiji. Istovremeno, obaveštajne službe SAD i NATO-a sve čine upravo suprotno, koristeći se prljavim metodama ’hibridnog rata‘ koje podrazumevaju širok dijapazon delovanja“, ističe Karan.

On je naveo da je „među tim metodama najzastupljenije propagandno delovanje, a zatim i mnogo opasnije metode s ciljem destabilizacije ili kompromitacije određene ličnosti ili režima“.

„Te metode podrazumevaju i one radikalne, poput atentata. Međutim, u svakoj od tih operacija je nemoguće predvideti uspeh, odnosno da li će takva mera dovesti do željenog ishoda. Činjenica je da naše službe bezbednosti već duže vreme dobijaju ozbiljna upozorenja od ruskih službi na moguće specijalne operacije različitog tipa i otuda je važno da preduprede svaki mogući scenario sa ljudskim žrtvama“, navodi ovaj bivši kontraobaveštajac.

Karan je istakao da „Zapadu ne odgovara aktuelna politika Republike Srpske, posebno njen proruski odnos“, te da nova američka strategija za Balkan nije ništa drugo nego pokušaj da se umanji, odnosno eliminiše uticaj Rusije na tom području onako kako ga oni vide — kao pretnju po njihove interese.

„Ne zaboravimo da Srbi ne vide taj uticaj na isti način kao Amerikanci. Za Srbe je to dobronamerno nastupanje Rusije s ciljem stabilizacije mira i podrške srpskom korpusu koji jeste napadnut sa svih strana i svim mogućim metodama. Rusija je istovremeno, tu dobronamernost do sada iskazala na više načina i nivoa: od poklanjanja vojnih aviona, preko diplomatske podrške u Savetu bezbednosti UN i na kraju preko konkretne podrške u kontraobaveštajnom i obaveštajnom smislu“, pojašnjava Karan.

Da bi se taj uticaj umanjio, kaže on, i Srbija i Republika Srpska su podvrgnuti „diplomatskim i političkim pritiscima, ucenama i pretnjama, ali i raznim oblicima specijalnog rata“.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i stručnjaka iz oblasti bezbednosti Miroljub Jevtić ističe da Zapadu smeta jaka Republika Srpska, te da se nikada nije odustalo od ideje o unitarnoj BiH.

„Zapad nikada nije odustao od ideje da muslimanima stvori državu na tlu Evrope, a zbog događaja na Bliskom istoku, ta zamisao je samo intenzivirana. Otuda nemam nikakve dileme da neće birati način kako to da urade. Da se razumemo, na njihovoj meti neće biti samo Srbi u BiH, već i Hrvati“, ocenio je Jevtić.

On je za portal „Vesti“ naveo da je „osnovna greška političara sa Balkana što veruju da Zapad na istovetan način tumači demokratije u svojim i drugim zemljama“.

„Reč je o dvostrukim standardima u shvatanju demokratije. Jedni aršini važe za sopstvene zemlje, a sasvim drugi za zemlje gde ostvaruju svoj uticaj. U tim zemljama demokratija može biti i klasičan fašizam, ali će je podržavati sve dok imaju ljude spremne na saradnju i ukoliko iz te saradnje imaju koristi“, pojašnjava Jevtić.

On je naglasio da je jedina preporuka vlastima u Srbiji i Republici Srpskoj da ne pristaju na bilo kakve ustupke Zapadu.

„Moja preporuka čelnicima Srbije i Republike Srpske je da budu apsolutno tvrdi u pregovorima. Ne bismo smeli da pravimo bilo kakve ustupke, bez obzira koliko nas to može koštati. Pravljenjem ustupaka pretnje i ucene neće se završiti, već će samo za posledicu imati da nestanemo kao narod“, upozorio je Jevtić.

Prema njegovim rečima, u javnosti se pravi lažna dilema o tome da li Srbiji i Srpskoj uopšte treba ruski uticaj, odnosno da li se iza svega kriju neki tajni interesi Ruske Federacije.

„Nas apsolutno ne treba da zanima koji su to interesi Rusije da nas brani. To za nas treba da bude potpuno nebitno, sve i da su imali ili imaju neki svoj interes, od zaustavljanja Rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN do nepriznavanja Kosova. Za nas je jedino bitno da mi iz toga imamo nemerljivu korist“, zaključio je Jevtić za portal „Vesti“.

Taj portal je proteklog vikenda objavio da je imao uvid u jedan od dokumenata koji „uveliko kruži obaveštajnim prostorom Balkana“, a u kojem se navodi da je na osnovu „raspoloživih informacija“ intenziviran rad američkih i britanskih službi na prostoru Srbije i BiH s ciljem destabilizacije vlasti u Srpskoj.

U izveštaju se navodi da operacija ne isključuju planiranje i organizovanje atentata na nekog od opozicionih političara ili javne ličnosti u Srpskoj i da sve informacije ukazuju da bi operacija do kraja bila izvedena uoči ili tokom opštih izbora u BiH, a da bi kao „jedini mogući naručilac ubistva bio predstavljen predsednik RS Milorad Dodik“.

 

Izvor RTRS/Sputnjik, 07. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u