Rostislav Išćenko: Putin je 1. marta stavio tačku na ,,Pax Americana“ (VIDEO)

Putin je pre 11 godina u Minhenu upozorio Zapad, a sada je na sve stavio tačku u Moskvi

Govor Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom bio je prelomni moment u globalnom pozicioniranju Rusije.

U tom govoru-poslanici on je po prvi put prešao sa ubeđivanja Zapada u besperspektivnost pokušaja gušenja Rusije na konstatovanje fakta njene neranjivosti.

Oružane snage Rusije dovedene su u sklad sa najnovijim naoružanjem (koje je u dobroj meri drugima nedostupno), a i obučene da njime rukuju.

Rusija danas objektivno gledano ima najjaču i najbolje izbalansiranu armiju sveta. Stoga Putin u poslanici i jeste mogao da saopšti da će svaki akt agresije protiv Rusije i njenih saveznika biti smatran agresijom i dovesti do trenutnog vojnog odgovora.

Reakcija Pentagona pojavila se kroz dva sata. Amerikanci počinju sa rečima „ako je sve to istina“, a završavaju priznavanjem svoje potpune bespomoćnosti.

Svet prvog marta 2018. nije samo saznao da je Rusija sigurno zaštićena od svake moguće agresije bilo koje države, nego i od svake koalicije ko god bio u njenom sastavu.

Putin je podvukao da Moskva nema nameru da bilo koga napada. Ali, njoj to i nije potrebno. Za one koji su tokom protekle decenije vodili hibridni rat protiv Rusije nije katastrofa eventualni napad Rusije na njih, već – nemogućnost da sami napadnu na Rusiju.

Prvi šok će proći. Sve što je Putin rekao biće „svareno“ u zapadnim političkim i vojnim štabovima. Iz toga će biti izvučeni zaključci, a svet će početi da se menja vrtoglavom brzinom.

Postojanje nove apsolutne sile sa ogromnim ekonomskim i trgovinskim ambicijama i neograničenim potencijalom dovešće do prekrajanja većine postojećih saveza i udruživanja.

Prvi mart 2018. ušao je u svetsku istoriju i označio je kraj Pax Americana.

Dugo je bolovao, ali se hrabrio i nije želeo da umre. Ni sada nije saglasan sa doktorom koji je odredio: „U mrtvačnicu“. Ali, ni u svom dosadašnjem vidu ne može dalje da postoji.

Pax Americana je propustio vreme kada je mogao da prekroji svoju ekonomsku i političku osnovu, proćerdao je svoje šanse, a sada naprosto ne uspeva da se uklopi u predivni i užasni novi svet.

Putin je pre 11 godina u Minhenu upozorio Zapad, a sada je na sve stavio tačku u Moskvi.

Kasnovašingtonsko ustrojstvo sveta više ne postoji, a novo još nije nastalo. Rusija ima nameru da ga zajedno sa saveznicima stvori u narednih deset godina.

Kolektivni Zapad je na tu svetkovinu života već zakasnio, ali pojedinačne zapadne zemlje mogu još uskočiti u poslednji vagon voza koji odlazi.

 

Izvor Fakti, 07. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u