A. Raković: Arhijereji ne smeju dozvoliti da se CG izdvoji iz srpskih zemalja

Istoričar dr Aleksandar Raković ukazao na prednosti i mane predloga novog ustava SPC

Gostujući u jutarnjem programu Televizije Hepi, istoričar dr Aleksandar Raković odbacio je spekulacije da se iza Predloga novog Ustava SPC – Pećke patrijaršije, krije ideja o smenjivanju patrijarha Irineja. Sasvim je sigurno da Sabor neće da napravi presedan i smeni patrijarha, kaže Raković. To što neki zameraju patrijarhu Irineju bliskost sa vlastima jeste greška onih koji Crkvu doživljavaju kao neku ustanovu koja treba po svaku cenu da vodi opozicionu politiku. Naprotiv, Crkva treba da sarađuje s vlastima u nacionalnom interesu.

Sam Predlog novog Ustava donosi jednu pozitivnu promenu: izvanredno je rešenje da se u naziv crkve doda i njeno istorijsko ime Pećka patrijaršija. Tako se vaspostavlja kontinuitet srpske državnosti, ne samo na Kosovu i Metohiji, ali i kontinuitet srpske crkvenosti koja kroz cetinjske (jedine srpske vladike u slobodi i egzarhe pećkog trona) i karlovačke mitropolite nikada nije napustila vezu za Pećku lavru.

Postoje, u Predlogu Ustava, brojna druga pitanja, koja zahtevaju da pre Sabora započne ozbiljna raspravu sveg laosa Božjeg. Nisu samo vladike Crkva i najpogrešnija je, kaže Raković, medijska floskula „SPC i vernici“, kao da upravo vernici ne čine SPC. Zbog toga su i više ili manje stručni ljudi pozvani da raspravljaju o crkvenom ustavu i Aleksandar Raković očekuje, da će uslediti ozbiljno razmatranje predloženog teksta i pre Sabora i na samom Svetom Arhijerejskom Saboru.

Najpre upada u oči veliki broj arhiepiskopskih titula koje se uvode u Srpskoj crkvi, pri čemu se ne vodi računa o značenju takve titule, koju sada imaju samo patrijarh i arhiepiskop ohridski, i formalno mitropolit crnogorsko–primorski.

Naročito bi trebalo da se razmatra rešenje koje Raković označava kao ponižavajuće, a to je da se patrijarh tituliše kao „patrijarh srpskih i pomorskih zemalja.“ Time je, neoprezno, prvi put jedan od cetinjskih vladika, u ovom slučaju mitropolit Amfilohije, izdvojio Crnu Goru iz srpskih zemalja. Tako se zadovoljavaju režimski ateisti u Crnoj Gori, a ne istinski vernici.

Naši arhijereji ne smeju da dozvole da Crna Gora, odnosno srpski krvavi krš, kako je govorio Vladika Rade, prvi put u istoriji bude izdvojen iz srpskih zemalja, zaključio je dr Aleksandar Raković.

 

Izvor Stanje stvari, 08. mart 2018.

Pratite nas na YouTube-u