„Blic“ saznaje: Šutanovac podnosi ostavku

,,Ja ne bežim od odgovornosti, nemam dilemu da je Demokratska stranka na meti vlasti sve vreme“

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac doneo je odluku da podnese ostavku na mesto prvog čoveka stranke zbog lošeg izbornog rezultata, saznaje nezvanično “Blic”.

Nakon što su demokrate na izborima za Skupštinu grada Beograda osvojile tek nešto preko dva odsto glasova, Dragan Šutanovac je odlučio da preuzme odgovornost i povuče se sa mesta predsednika.

— To je lična odluka, nije trpeo nikakve pritiske unutar stranke, želeo je da prođe nekoliko dana da se strasti smire i da se onda povuče – kaže izvor “Blica” blizak aktuelnom predsedniku DS.

Kako saznajemo, Šutanovac će na zajedničkoj sednici Predsedništva stranke i poslaničkog kluba, koja će biti održana večeras, o svojoj odluci obavestiti članove.

— Predsednik će na početku podneti izveštaj, što je uobičajena procedura, a onda će reći i da mu je plan da ode sa čela stranke – kaže naš sagovornik.

Prema statutu DS, odmah posle toga trebalo bi da se održi sednica Glavnog odbora na kojem će odluka predsednika biti i ozvaničena.

— Njegova odluka je konačna, nema nazad – tvrdi isti izvor.

Šutanovac se, kako saznajemo, neće kandidovati na vanrednoj izbornoj skupštini stranke koja bi trebalo da se održi čim se steknu tehnički uslovi.

On neće napustiti stranku, već će nastaviti da deluje u njenim okvirima kao član.

Inače, izborni rezultat šokirao je sve u DS-u jer je reč o najslabijem izbornom ostvarenju u istoriji ove stranke. Poraz je teži utoliko što je do njega došlo u Beogradu, koji je oduvek važio za uporište demokrata.

U izbornoj večeri, nakon što su rezultati saopšteni, Šutanovac je nagovestio ovakav rasplet.

— Ja ne bežim od odgovornosti, nemam dilemu da je Demokratska stranka na meti vlasti sve vreme. Ja sam odgovoran i prema članovima i prema organima i vrlo brzo ćemo o svemu razgovarati. Demokratska stranka postoji 28 godina, moramo da nastavimo da se borimo – rekao je on.

Iako se možda očekivala burna reakcija odbora širom Srbije i više zahteva za smenu predsednika, većina je bila za to da predsednik Gradskog odbora DS Balša Božović podnese ostavku budući da je za vreme njegovog mandata na čelu beogradskog odbora on kontinuirano i drastično slabio.

Nije poznato ni šta će sada, nakon lomova u DS, biti sa idejom koju je predložio Boris Tadić o ponovnom ujedinjenju demokrata.

— Pozivam sve bivše lidere DS da stanemo u odbranu demokratije i slobode protiv režima Aleksandra Vučića. Pozivam sve koji su se nekada nalazili u istoj stranci da odmah posle izbora sednemo i koordinišemo aktivnosti – naveo je Tadić.

Na odgovor će verovatno morati da sačeka, bar dok ne bude održana izborna skupštine DS.

 

Autor Ivana Mastlović Jasnić

 

Izvor Blic, 08. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u