EK u izveštaju totalno ,,ocrnila“ Hrvatsku

Vlada Andreja Plenkvića je podbacila u skoro svemu, zaključuje Indeks iz najnovijeg izveštaja Evropske komisije o Hrvatskoj

U okviru redovnog izveštaja u kom se analizira stanje u svakoj od država članica, EU oštro kritikovala Hrvatsku i premijera Plenkovića, navodi Indeks.hr.

Kako navodi taj portal, u izveštaju koji je sačinila Evropska komisija na čijem čelu je Žan Klod Junker, Hrvatskoj su posvećene 73 stranice na kojima nije baš mnogo toga lepog napisano.

Naime, birokrate EU su u tom izveštaju „precizno i nemilosrdno, koristeći činjenice i egzaktne podatke, razotkrili politiku vlade Andreja Plenkovića kao potpuni promašaj“, piše Indeks i navodi da, prema mišljenju EK, hrvatska vlada za dve godine mandata nije učinila skoro pa ništa kako bi poboljšala stanje u Hrvatskoj, nego je neke stvari čak i pogoršala.

Tako se, piše dalje portal, čitanjem izveštaja doživljava „transfer neprijatnosti“ jer se na 73 stranice detaljno analizira kako Hrvatska svakog dana u svakom pogledu zaostaje za drugim članicama EU.

Vlada Andreja Plenkvića je podbacila u skoro svemu, a reči koje se najčešće koriste u opisu stanja u Hrvatskoj su „ograničeni napredak“ ili „nema napretka“, a fraza „ograničeni napredatk“ se pojavljuje čak 27 puta, piše dalje Indeks.

Detaljnije, Hrvatskoj se „zamera“ da, iako ima povoljnu ekonomsku klimu koja omogućava ubrzavanje reformskih poteza, potencijal te zemlje ostaje nedovoljan. Zatim, navodi se da Hrvatska ima problem s radnom populacijom koja se smanjuje, niskom iskorišćenošću rada, nedovoljnim rastom BDP-a.

Takođe, nema reforme javne uprave, zdravstvo je u problemima, kasni zakonodavstvo koje bi utvrdilo početak fiskalne reforme, penziona reforma je odložena, navodi još EK i nastavlja s kritikama: u Hrvatskoj ljudi nemaju jednake prilike, problem su nefer radni odnosi, stopa zaposlenosti je niska u poređenju s drugim članicama Evropske unije.

Problem je, navodi dalje Indeks, što je u Hrvatskoj komplikovano investirati između ostalog i zbog restriktivne poslovne klime. Istovremeno, socijalna situacija je „očajna“ jer Hrvatska ima visoku stopu siromaštva i socijalne isključenosti. Javna administracija je fragmentirana, ispod proseka efikasnosti u EU, a ishodi zdravstvenog i obrazovnog sistema pokazuju postojanje „strukturnih slabosti“.

„EK se naročito obrušila na Plenkovićevu vladu kada je reč o obrazovanju, utvrdivši da se rezultati koje proizvodi hrvatski obrazovni sistem stalno pogoršavaju ili stagniraju i da je tom sistemu potrebna hitna reforma. Hrvatska u obrazovanju zaostaje za drugim članicama EU“, piše Indeks.

Veliki propust je i nesprovođenje antikorupcionih zakona, pa je taj problem itekako prisutan. „Premijer koji voli da se prikazuje kao veliki Evropejac u analizi EK ispada kao nesposobna lenčina i političar bez odlučnosti koji državu vodi u propast jer on i njegova vlada nisu u stanju da sprovedu bilo koju konkretnu reformu kako treba i do kraja“, zaključuje Indeks.

 

Izvor Indeks/B92, 08. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u