SPC: Kurir krivotvorio patrijarhovu izjavu

Prema rečima patrijarha Irineja Kurir pripisivanjem imaginarnih izjava njegovoj svetosti narušava i njegov, i ugled SPC

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da izjava patrijarha srpskog Irineja, objavljena u današnjem Kuriru, ne odgovara sadržini razgovora, te da je iz, kako se navodi, sveukupnog konteksta posebno „oštro“ istrgnuta konstrukcija koja se našla na naslovnoj strani.

Kurir je, naime, preneo da je patrijarh Irinej poručio da podržava ideju da se zvaničnom imenu Srpska pravoslavna crkva pridoda odrednica Pećka patrijaršija, ali i da se on neće preseliti na Kosovo.

Patrijarh Irinej je, navodi se u saopštenju SPC, govorio isključivo o značaju Pećke Patrijaršije kao drevnog istorijskog sedišta Srpske pravoslavne crkve, i o Beogradu kao njenom administrataivnom sedištu.

Komentarišući mogućnost da budući poglavari Srpske crkve imaju sedište u Peći, patrijarh, kako se navodi, njednom rečju nije pomenuo sebe, niti je o tome uopšte bilo govora.

Formulacije koje su se našle na naslovnoj strani ovih novina „Neću da se selim na Kosovo“ i „Tražiću da Patrijarha biramo kao i do sada a ne dvotrećinskom većinom“, takođe ne odgovaraju sadržini razgovora, niti odražavaju lični stav patrijarha, već je reč o, kako se navodi, rezultatu novinarske želje da se izgovorenim rečima pridoda „drugačiji, senzacionalniji, smisao“, stoji u saopštenju..

„O tome najbolje govori i činjenica da ove imaginarne izjave, iskorišćene za medijski atraktivnu najavu, nema čak ni u tekstu koji je objavljen na strani šest ovih novina. Ovo svedoči i o tendencioznoj nameri da se krivotvori istina“, poručuju iz SPC i dodaju da ovakav manir kojim se „neistinito i senzacionalistički“ prenose izjave patrijarha Irineja nanose veliku štetu njegovom ugledu i ugledu SPC.

IRINEJ: PODRŽAVAM PROMENU IMENA SPC, NE SELIM SE NA KOSOVO
Patrijarh srpski Irinej poručio je da podržava ideju da se zvaničnom imenu Srpska pravoslavna crkva pridoda odrednica Pećka patrijaršija, međutim, on se, kako kaže, neće preseliti na Kosovo.

„Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i Kosovo, mi prihvatamo“, rekao je patrijarh.

Irinej je naglasio da je izmena imena veoma dobar predlog i da bi voleo da se to prihvati.

Pored promene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine.

Predviđeno je da prvi čovek SPC nosi ime ariepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojom je predsedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima.

Novim ustavom SPC biće promenjena i procedura izbora patrijarha, koji će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljati najviše sedam puta. Ako ni u sedam krugova ne dobije dvotrećinsku većinu, pristupa se izboru između dva kandidata sa najvećim brojem glasova u sedmom krugu.

Patrijarhu Irineju se više dopada sadašnji način izbora, odnosno glasanje „apostolskim žrebom“, tj. nasumičnim izborom jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

„Što se tiče predloga o novom načinu izbora patrijarha, lično bih voleo da ostane dosadašnji način. To je moje mišljenje, ali videćemo kako će Sabor odlučiti. To su sve predlozi, videćemo šta će biti usvojeno“, rekao je partijarh Irinej.

 

Izvor Kurir/Večernje novosti, 08. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u