U toku obaveštajna ofanziva protiv Republike Srpske

Dževad Galijašević upozorava da zapadna štampa već uveliko dijabolizuje Republiku Srpsku, pripremajući teren za nove potrese

Zapadne obaveštajne službe koriste i javne i tajne metode sa ciljem destabilizacije prilika u Republici Srpskoj i smene rukovodstva kako bi prokrčili put BiH ka NATO-u.

„Nema sumnje da bi zbog pojačanog delovanja obaveštajnih službi na teritoriji Balkana, a posebno Srbije i Republike Srpske, jedan od mogućih scenarija podrazumevao i politička ubistva u funkciji izazivanja haosa i smene vlasti“, rekao je dugogodišnji pripadnik Kontraobaveštajne službe u penziji, potpukovnik Ljuban Karan za portal „Vesti“.

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti tvrde tvrde za taj portal da su obaveštajne službe vodećih zapadnih zemalja i do sada bile uključene u razne operacije s ciljem rušenja aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

TRI OBAVEŠTAJNA KONGLOMERATA
Bitka za Balkan uveliko je počela i, prema tvrdnjama profesora Milana Pašanskog, prisutna su tri obaveštajna konglomerata.

„To su pre svega američke obaveštajne službe, kojih ima 17 i koje troše 60 milijardi dolara godišnje na svoje aktivnosti, plus NATO službe, koje su takođe u funkciji te američke obaveštajne službe. S druge strane, prisutne su i ruske obaveštajne službe, i na kraju, kineska obaveštajna zajednica. Sve te službe imaju svoje metode rada i neke se bave stabilizacijom, a neke destabilizacijom stanja u regionu“, precizira Pašanski za Sputnjik.

Školski primer destabilizacije je počeo sa Makedonijom, gde je, kako napominje taj profesor, nelegalnim metodama izveden scenario koji je na kraju doveo do destabilizacije zemlje i nametanja kolonijalnog odnosa, pri čemu američka strana diktira uslove razvoja te zemlje.

„Sad ima nastojanja da se ta situacija proširi na čitav region, a Srbija, odnosno Republika Srpska, zapravo se nalaze između dve tektonske ploče. S jedne strane je ruska služba i njen obaveštajni sistem, a sa druge strane je kompleks NATO-a. Geopolitički položaj Srbije, zajedno sa Republikom Srpkom, nalazi se na obodu tog sistema NATO-a koji naravno želi i Srbiju i Republiku Srpsku da inkorporira“, sugeriše Pašanski.

Pošto su rukovodstva i narod koji živi na tim prostorima protiv ulaska u NATO, pre svega zbog loših istorijskih iskustava, ta strategija, prema mišljenju Pašanskog, ne prolazi, ali to ne znači da nije veoma prisutna.

Činjenica je da je i u širem smislu Balkan nestabilno područje, ukazuje za Sputnjik stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević, i napominje da je ta destabilizacija više izvedena spolja nego što je posledica nekih unutrašnjih odnosa.

„Dakle, vidimo ekonomski raspad hrvatske države i njene najveće kompanije ’Agrokor‘, koji je zavisio od Zapadne finansijske podrške, a koji su u stvari na kraju podržali finansijski centri u Rusiji. Vidimo likvidaciju Olivera Ivanovića na Kosovu i pritisak na makedonsku državu da menja osnovna obeležja i osnovne simbole svog nacionalnog i državnog identiteta. Istovremeno, u BiH se ponavlja priča iz 2014, kad su Britanci pred izbore ubacili po 500, 600 specijalaca, kao što su i sad ubacili 600 specijalaca, a onda su kretali neredi“, podseća Galijašević za Sputnjik.

BRITANSKE PODMORNICE NA KOPNU
Stručnjak za bezbednost navodi da je pred prošle izbore na području sela Ošve britanska specijalna jedinica, poznata po vehabijskoj zajednici, organizovala veliku operaciju „Padobran“ u saradnji sa pojedinim er-soft klubovima iz BiH, što je bila simulacija združenog delovanja jedinica i iz vazduha i jedinica na zemlji.

„Kad se sve to uzme u obzir i kad se vidi način na koji zapadna štampa poput ’Gardijana‘, ’Vašington posta‘, ’Njujork tajmsa‘, ’Dojče velea‘ tretira pojave i način na koji dijabolizuju, odnosno satanizuju samu Republiku Srpsku pripisujući njoj paravojne formacije. Ili, pripisujući Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako oni kažu, bezrazložno i enormno naoružavanje. Vidimo da su u toku očito određene vrste specijalnih operacija koje u načelu kao krajnji cilj imaju promenu ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, dakle slamanje te državotvorne kičme same Republike Srpske“, smatra Galijašević.

Način izvođenja, napominje Galijašević, može biti udarac na pojedinca, na uticajne predstavnike vlasti, ali krajnji cilj je smanjivanje državotvornog kapaciteta Republike Srpske i udaljavanje Republike Srpske od Rusije i hitno uvođenje BiH u NATO bez mišljenja naroda poput onog u Crnoj Gori.

„Specijalne operacije su već pokazale tu tendenciju i na Kosovu, likvidacijom Olivera Ivanovića, što je trebalo odvuče pažnju od stvarne činjenice da je Zapad na Kosovu napravio kriminalnu, paradržavnu tvorevinu, koju samo oni priznaju i da je trebalo jedan događaj da odvuče stvarnu pažnju i kritike javnosti od događaja na celom Kosovu“, podvlači Galijašević.

S druge strane, profesor Pašanski pominje četiri obaveštajne faze. Prva je targetiranje najslabijih tačaka, druga saradnja i finansiranje, kako kaže, kriminogene opozicije koja je prethodno bila na vlasti, pa ih na bazi ucena i drugih aranžmana angažuju, potom se ide na zauzimanje medijskog prostora da bi se ušlo u treću fazu, a to je rušenje demokratskih institucija kvazidemokratskim metodama. Zatim ide pojavljivanje mirotvorca poput Hojt Jija, a u četvrtoj fazi dolazi do takozvanog sistema paks-amerikana, odnosno etabliranja stranih mirotvoraca i pretvaranje te države u koloniju.

To je oprobani sistem koji još od Aljendeovog Čilea primenjivan, pa je, kako kaže Pašanski, sad najsvežiji slučaj Makedonija, a slično je pokušano i sa ubistvom Ivanovića koji je, obaveštajnim rečnikom, meta široke upotrebne vrednosti.

„To pruža široke mogućnosti dijaloga sa sve tri strane. Sa međunarodnom zajednicom u jeku stvaranja suda za ratne zločine i taj kosovski kompleks je uvek aktivan kad im stvari idu nizbrdo, pa pribegavaju različitim metodama. To nije destabilizovalo Srbiju koja je bila u jeku izbornih događanja, a onda je u Beogradu uhapšen specijalac, navodno pripadnik ’Blek voter‘ organizacije, koji je možda bio potencijalni atentator na neku političku ličnost, a koja bi u toj predizbornoj atmosferi aktivirala čitav niz događaja čiji ishod ne bi mogao da se predvidi“, navodi profesor Pašanski.

CILj JE PROMENA RUKOVODSTVA SRPSKE
Isto tako, vrlo je moguće da se sad kad su prošli izbori u Srbiji koriste metode za destabilizaciju Republike Srpske jer je strani faktor vrlo zainteresovan da promeni političko rukovodstvo RS i da taj prostor inkorporira u NATO, sugeriše Pašanski. A to je, navodi, situacija koja je pred nama, gde se koriste takozvani strani plaćenici da to ne bi ni na koji način bilo povezano sa zvaničnim obaveštajnim sistemom Amerike ili NATO-a ili neke druge institucije koja je zainteresovana za političke promene, koje bi direktno imale za cilj potpuno menjanje rukovodstva u Republici Srpskoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je, prema mišljenju Dževada Galijaševića, najbolje organizovana i najfunkcionalnija bezbednosna struktura u BiH i kad bi bilo saznanja da je ugrožena bezbednost bilo kog pojedinca, ministarstvo unutrašnjih poslova bi reagovalo.

„Kad je reč o stavu potpukovnika Karana, jasno je da bez obzira na to koliko su bezbednosne agencije sposobne, organizovane i obaveštene, udarac na nepoznatom mestu koji može biti napad na nezaštićene mete — a to je ogromna mogućnost u specijalnim operacijama — prosto se ne može sprečiti“, jasan je Galijašević.

Stručnjak za Sputnjik kaže da čak ne veruje da je cilj da nužno bude ubijena bitna ličnost, već da je bitno pokazati u praksi da je sistem nefunkcionalan, nebezbedan i da se dešavaju likvidacije. Potom, ukazuje, da se za sve to optuži rukovodstvo Srpske, pa onda da se pokrenu međunarodni procesi i u medijima i u međunarodnim institucijama koji bi na određen način bili pritisak na Srpsku. Pre svega u smislu njenog slabljenja političkog i ustavno pravnog, ali i u smislu mogućnosti da se sankcioniše rukovodstvo Srpske koje bez sumnje vodi samostalnu politiku.

 

Autor Nenad Zorić

 

Izvor Sputnjik, 08. mart 2018.

Pratite nas na YouTube-u