Američki senatori pozivaju na hitne pregovore s Rusijom zbog novog oružja

Apel za pregovaranje o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja sa Moskvom

Grupa američkih senatora pozvala je državnog sekretara SAD reksa Tilersona da pod hitno počne strateške pregovore s Rusijom nakon saopštenja ruskog predsednika Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju.

Novo naoružanje koje je predstavio Vladimir Putin ne potpadaju pod dejstvo Sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja 3, neophodno je početi pregovore za obnavljanje sporazuma, naveli su senatori u pismu upućenom Tilersonu.

„Strateški dijalog SAD i Rusije postao je aktuelniji nakon javnog nastupa predsednika Putina 1. marta, kada je pomenuo nekoliko novih vidova nuklearnog naoružanja, koje Rusija, kako je saopšteno, izrađuje. Među tim vidovima naoružanja su krstareća raketa i nuklearni podvodni dron. Sada to naoružanje nije ograničeno Sporazumom o smanjenju nuklearnog naoružanja 3 i destabilizovaće situaciju ukoliko bude razvijeno“, navedeno je u pismu.

U pismu među čijim su potpisnicima demokrate Džef Merkli, Dajan Fajnstin, Edvard Marki, kao i nezavisni senator Berni Sanders, takođe je navedeno da pregovori Moskve i Vašingtona o strateškoj stabilnosti moraju da doprinesu očuvanju Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa.

Autori pisma su naveli da će u slučaju da Sporazum SNV3 bude produžen biti moguća provera kako Rusija poštuje limite nuklearnog naoružanja i da li smanjuje količinu svog arsenala.

Prošle sedmice predsednik Putin je predstavio najnovije vidove ruskog naoružanja koji nemaju pandane u svetu. Reč je o raketnom kompleksu „sarmat“, podvodnim dronovima, krstarećoj raketi s nuklearnim energetskim uređajem, avijacionom raketnom kompleksu „kindžal“, laserskom i supersoničnom oružju.

 

Izvor Sputnjik, 09. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u