Dačić: Ne postoji ucena zbog koje bismo priznali nezavisno Kosovo

„Ne znam da li shvataju da su oni budale ako smatraju da će neko silom naterati Vučića ili Srbiju da bez kompromisa prizna Kosovo“, rekao je Dačić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da, imajući u vidu svoje iskustvo, smatra da deo međunarodne zajednice i Albanci sa Kosova lažu predsednika Vučića – ne žele kompromis, samo priznanje. Ne postoji ucena koja može Srbiju da natera da prizna nezavisno Kosovo, poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da Priština i međunarodna zajednica treba da se izjasne o tome ima li ili nema Briselskog sporazuma, koji je potpisan pre pet godina.

„Ketrin Ešton, Hašim Tači i ja smo potpisali taj sporazum, a ne bih da nije bilo odrednice o Zajednici srpskih opština (ZSO). Zbog toga je Srbija napravila niz ustupaka, uključujući i integraciju srpskih u kosovske institucije, da bi to moglo da funkcioniše. Neprihvatljivo je da i dalje raspravljamo o tome hoće li neko primeniti sporazum“, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Komentarišući izjavu šefa kabineta Hašima Tačija, Bekima Čolakua koji je rekao da bi Rumunija prvo trebalo da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, pre nego što se aktivno uključi u rešavanje tog problema, Dačić je rekao da je to „težak bezobrazluk“.

„Ne znam da li shvataju da su oni budale ako smatraju da će neko silom naterati Vučića ili Srbiju da bez kompromisa prizna Kosovo“, rekao je Dačić.

Pojasnio je da predsednik Vučić želi zbog budućnosti da reši pitanje Kosova, ali da je naivno i pogrešno verovanje da će to učiniti bez daljih dogovora i kompromisa.

„Ja Vučiću stalno govorim, pošto vidim da se muči oko toga jer nije lako – vrši se veliki pritisak da Srbija normalizuje odnose sa Prištinom da bi imala evropski put, a ne kaže se Prištini da oni učine napor ka normalizaciji – imajući u vidu moje iskustvo, siguran sam i stalno ga upozoravam da ga lažu sve vreme i neće komprimis i traže naše priznanje“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da strahuje da će na kraju samo ispostaviti papir Beogradu u kojem ništa neće pisati osim da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

„Što se mene tiče, a siguran sam i predsednika Vučića – Srbija to nikada neće prihvatiti i takvi pokušaji su pucanje iz razne puške, ne postoji ucena koja može Srbiju da natera da prizna jednostrano proglašenu nezavosnot Kosova“, poručio je ministar.

Dodao je da će Beograd „nastaviti sa svojom akcijom, što ih najviše nervira, iako govore da su to dečje igre i da je sve rešeno“.

Dačić je rekao da to da pitanje Kosova nije rešeno dokazuje i činjenica da Vučića zovu na razgovore, kao i to što će, ističe, desetak zemalja povući priznanje Kosova.

„Želimo kompromis, a ako oni ne žele komprimis – ‘teraćemo se još’. Podržavam i podstičem predsednika Vučića da u ovoj stvari bude beskompromisan“, rekao je Dačić.

„SUŠTINSKI PROBLEM – NEMA RAZGOVORA“
Predsednik Vučić je najavio da će u aprilu izneti svoj predlog o Kosmetu. Navodi da predlogom obe strane treba da budu jednako nezadovoljne. Na pitanje da li to znači razgraničenje, Dačić odgovara:

„Predsednik će izneti taj predlog koji bi bio predmet razgovora, a ovde je reč o suštinskom problemu – da takvih razgovora nema, odnosno da oni uopšte ne žele da traže kompromis. Oni žele da mi priznamo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a mi kompromis. Taj dogovor podrazumeva da se razgovara. Znate da sam se zalagao za razgraničenje i mislim da je to jedino moguće rešenje, ali da li će Vučić izaći sa tim predlogom, ili ćemo imati neke druge predloge, pa da prihvatimo neki od njih….“

Dačić je ponovio da smatra da Vučića međunarodna zajednica i Albanci sa Kosova lažu.

„Deo međunarodne zajednice nema nameru da traži kompromis, kažu da je priča završena 2008. Da li oni misle da ćemo priznati Kosovo zarad ulaska u EU? Pa ko to može da uradi? Treba svakoga da bude sramota da uopšte pomisli da će neko to da uradi. Kakva je to zemlja koja bi to sebi dozvolila? Nijedna ne bi to dozvolila, pa sam siguran da neće ni Srbija“, rekao je šef srpske diplomatije.

NEMA STABILNOSTI BEZ KOMPROMISA SA BEOGRADOM
Dačić je najavio da će Beograd nastaviti borbu, ako ne bude kompromisa, ali da to nije dobro za stabilnost regiona.

„Nema stabilnsoti regiona bez kompromisa sa Srbijom, ne samo za Kosovo nego i BiH i druge delove regiona. Nije samo Srbija ta koja gubi. I Evropa može da dobije, ali i mnogo da izgubi ako nastavi sa jednostranim pristupom“, naveo je Dačić.

Ukazuje da Priština ne vodi samostalnu spoljnu politiku.

„Bilo ko ko se razume u međunarodne odnose ne veruje da Priština vodi samostalnu spoljnu politiku. Reaguju na dugme, oni su ekspozitura zapadnih zemalja. Ja ne razumem zašto je njima interes da tako podržavaju Prištinu, zato mislim da treba razgovarati sa najvećim predstavnicima iz američke administracije. Dolazi nam sledeće nedelje Ves Mičel u Beograd i mislim da je to prilika za ozbiljne razgovore i čini mi se dobitnu kombinaciju za stabilnost regiona“, naglasio je ministar.

Na pitanje da li postoji opasnost da dijalog bude prekinut, Dačić je rekao da se preskače formiranje ZSO i da se to ne može u nedogled odlagati.

„Srbija može da, hipotetički, kaže: ‘Ako nemate deo koji se tiče nas, zašto bismo mi primenjivali samo obaveze'“, istakao je Dačić i dodao:

„Srbija sigurno nije za prekid dijaloga. Želimo dijalog, i mnogo smo uložili u njega ali ako misle da je to kraći put da Srbija prizna nezavisnost – to je potpuno pogrešno.“

DAČIĆ O REKONSTRUKCIJI VLADE: NEMAM NAMERU DA IDEM
Govoreći o rekonstrukciji Vlade, ministar Ivica Dačić je rekao da „nema nameru da ide“ i da se time bave oni koji nemaju šta da rade.

„Mislim da je to pokazatelj koliko ljudi ne razumeju suštinu problema sa kojima se suočavamo“, rekao je Dačić.

Govoreći o izborima u Beogradu i postizbornim koalicijama, Dačić je rekao da o tome nije razgovarao sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem, ali da već godinama sarađuju i imaju zajedničke ciljeve.

„Bavimo se krupnim temama. Dok se Vučić muči oko Kosova, ja čitam po novinama ko će koga da promeni u Vladi. To su apsolutno sporedne stvari i ako se desi – nebitno je“, istakao je Dačić.

 

Izvor RTS, 09. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u