Pentagon odgovara Putinu: Naše podmornice mogu da unište Rusiju

Američki general pred Kongresom objasnio da strateški balans sa Rusijom ipak i dalje postoji

Sjedinjene Američke Države mogu da odgovore na svaki napad Rusije, izjavio je predsednik Strateške komande Oružanih snaga SAD general Džon Hajten na budžetskom saslušanju Predstavničkog doma o oružanim snagama, komentarišući govor predsednika Rusije o najnovijem oružju.

„Spremni smo za sve postojeće pretnje i niko u to ne treba da sumnja“, rekao je Hajten.

General smatra da, osim masovnog napada na Sjedinjene Američke Države, šta god da Rusija uradi Vašington na to može da odgovori.

„Inače, oni ne znaju gde se nalaze naše podmornice, a mogu da unište njihovu zemlju ako krenemo tim putem“, zaključio je on.

Ranije je grupa američkih senatora pozvala državnog sekretara Reksa Tilersona da započne sa Rusijom dijalog o strateškoj stabilnosti nakon obraćanja predsednika Rusije Vladimira Putina saveznoj skupštini, u kojem je on govorio o novom oružju.

Prema rečima ruskog lidera, u sastav strateških nuklearnih snaga ulaze 80 novih interkontinentalnih balističkih raketa, 102 balističke rakete na podmornicama i tri strateške raketne podmornice „Borej“. U svom govoru predsednik je prikazao kadrove testiranja raketnog sistema sa krstarećim raketama, dejstvo nuklearne rakete i sistem „Sarmat“.

U novoj strategiji za nacionalnu odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Pentagon je nazvao Kinu, Rusiju, Severnu Koreju i Iran glavnim pretnjama za američku bezbednost. U strategiji se ističe da je najznačajnija pretnja za SAD rusko nuklearno oružje. Vašington je takođe optužio Moskvu da finansira „destabilizaciju sajber-prostora“.

 

Izvor Sputnjik, 09. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u