Putin: Trebalo je da shvatimo šta ide posle bombardovanja Jugoslavije

Ruski predsednik ponovo podsetio da je rasturanje međunarodnog poretka počelo devedesetih, i to postupcima NATO i Vašingtona

Posle bombardovanja Jugoslavije trebalo je da shvatimo šta će se dogoditi sa svetom i sa našom zemljom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, podsetivši da je 1999. nanet udar u centru Evrope bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Putin se u dokumentarnom filmu „Svetski poredak 2018“ osvrnuo na događaje posle ujedinjenja dve Nemačke, istakavši da Rusija nije samo doprinela tome nego je i povukla trupe iz Istočne Evrope.

Kako je rekao, to je učinila u očekivanju da će posle prekida postojanja Varšavskog ugovora prestati da postoji NATO ili, bar u krajnjem slučaju, da se ta organizacija neće širiti i da će nastupiti, kako je rekao, tektonske izmene u sistemu međunarodnih odnosa u celini.

„Kao što vidimo, to se nije desilo. Ispostavilo se da pod plaštom tog ideološkog sučeljavanja ide i geopolitička borba, borba za geopolitičke interese. Drugo, stari svetski poredak koji je stvoren posle Drugog svetskog rata i na osnovu one raspodele snage faktički je nestao i trebalo je sve izmeniti od nule“, konstatovao je Putin.

On je ocenio da odatle proizilazi sav nihilizam prema međunarodnom pravu i ulozi UN.

„Počela je podrška separatizma i radikalizma kod nas na Kavkazu, počelo je bombardovanje Jugoslavije 1999. bez ikakvog odobrenja SB UN. Naprosto su pljunuli na to, naneli udar, razrušili zemlju, sproveli su intervenciju“, podsetio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, gledano unazad teško je reći da li je loše ili dobro ako su narodi Jugoslavije težili nezavisnosti.

„Možda je to i dobro a da li je trebalo tako raditi, da li je trebalo bez odobrenja SB UN bombardovati u centru Evrope. Sumnjam, štaviše uveren sam da to nije trebalo uraditi“, naglasio je Putin.

Usledio je, kako je dodao, Avganistan, Irak, dva talasa širenja NATO zaredom.

„To se dešavalo jedno za drugim naizgled neočekivano. A trebalo je to očekivati. Mi smo pokazali blago rečeno nekompetentost i nerazumevanje onoga što će se desiti sa svetom i zemljom posle te naše jednostrane predaje pozicija“, konstatovao je ruski lider.

 

Izvor Sputnjik, 09. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u