S. Trifković: Srbi nisu svesni svog položaja na Balkanu

„Politika velikih sila prema ovom području uslovljena je geopolitičkim vektorima“, rekao je Trifković

Analitičar Srđa Trifković smatra da Srbi nisu dovoljno svjesni svog položaja na Balkanu i da jedan od uticaja u ovom regionu, takozvani evroazijski, koji bi trebalo da se na njih oslanja, nije dovoljno artikulisan.

Trifković je ukazao na još tri uticaja na Balkanu – atlantistički koji se oslanja na Albance, germansko-kontinentalistički koji se oslanja na Hrvate i neoosmanski koji se projektuje putem „zelene transferzale“.

On navodi da je u dvodecenijskoj euforičnoj propagandi evropskog puta Srbije zamagljeno to da Srbe u ključnim zemljama EU ne vole jer „germansko srce stare Evrope tretira Srbe kao remetilački faktor i prema njima ima civilizacijski i kulturološki otklon“.

Trifković je na tribni „Geopolitika Balkana u vrtlogu novog hladnog rata“, održanoj sinoć u Doboju, ocijenio da Srbija neće pristupiti EU jer stalno postavljanje novih vremenskih rokova za ulazak postaje već tragikomično, „a šargarepa uvek izmiče“.

Prema njegovim riječima, hladni rat nikada nije prestao u percepciji ključnih donosilaca odluka u zapadnom svijetu, prije svega SAD koja Rusiju doživljava kao geopolitičkog rivala, a Srbe kao ruske potencijalne saveznike i produženu ruku na ovim prostorima, koji u takvim odnosima imaju sudbinu kolateralne štete.

„Politika velikih sila prema ovom području uslovljena je geopolitičkim vektorima“, rekao je Trifković.

Srđa Trifković je doktorirao istoriju na Univerzitetu Sauthempton u Engleskoj. Od 1999. je spoljnopolitički urednik američkog mjesečnika „Hronike“ i srpskog časopisa „Geopolitika“.

 

Izvor Srna/RTRS, 09. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u