Novosti: Amerika nudi Srbiji “kosovski paket“ u četiri tačke

Vašington odlučio da preseče kosovski čvor

Sjedinjene Američke Države su pripremile specijalni „kosovski paket“, koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću – ekskluzivno saznaju „Novosti„.

Prema odlično obaveštenim izvorima našeg lista, ovaj dokument Vašingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac naše države.

Radni „kosovski tekst“ Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude reči već prekosutra, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnih državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka:

* predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture

* Zajednica bi tesno institucionalno bila povezana s potredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja

* od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije

* ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni

Naši sagovornici iz diplomatskih krugova ocenjuju da se Amerika odlučila na ovaj korak jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je reč o kosovskom pitanju. Takođe, u kontekstu sve življe neformalne opcije o podeli KiM, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom, koji su važne strateške tačke.

Naravno, ovaj predlog ima i drugu stranu medalje, koja, pre svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti. Nije slučajno što je upravo šef države prva adresa za ovaj „paket“, jer je reč o ubedljivo najjačoj političkoj figuri u državi. Zato iznad ove „pošiljke“ već sada lebdi pitanje – šta će biti ako Beograd i predsednik Vučić odbace zamisli prekookeanske sile?

Prva posledica se već nazire – blokada evrointegracija naše države, odnosno gubitak šanse da postanemo članica Evropske unije. Drugi faktor rizika je, kako se procenjuje, gubitak direktnih stranih investicija, pre svega iz država EU, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu, koja polako podiže glavu. O svim ovim crnim scenarijima našim zvaničnicima je „natuknuto“ preko nezvaničnih zapadnih diplomatskih kanala.

Kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je koliku hipoteku nosi predsednik Vučić, kome je zapravo i servirana ova vašingtonska ponuda. Odbijanjem američkog „papira“ šef države sigurno rizikuje, i to ne samo svoju političku karijeru, koja je do sada munjevito išla uzlaznom putanjom. Primeri iz nedavne prošlosti dovoljno govore o tome kako su prolazili oni koji su se oglušili na američka gotova rešenja.

Svejedno, ovo je još jedan šamar evropskoj diplomatiji, i to u njenom dvorištu, u kojem ona, evo, skoro punih pet godina nije u stanju da privoli prištinsku administraciju da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom. Kako će to ići sa Amerikancima, saznaćemo vrlo brzo. Pred Srbijom i Vučićem su velika iskušenja.

„VISI“ PRAVNI SPORAZUM?
Koliko god američki paket bio pun zamki, ilustrativno je da on dolazi prvi put posle 2008, kada je lažna država proglasila nezavisnost. Ovom inicijativom SAD mogla bi u drugi plan da padne floskula o „pravno obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine“, jer će on, ukoliko Trampov establišment čvrsto zaigra na svoj „kosovski paket“, praktično biti sateran u defanzivu.

 

Autor Milan Babović

 

Izvor Večernje novosti, 11. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u