U Londonu ,,varničilo“ između Brnabićke i američkog diplomate

Premijerka Srbije i pomoćnik državnog sekretara SAD imali teške razgovore o Kosovu na marginama Investicionog samita u Londonu

Na sastanku u Londonu pale su teške reči između premijerke Ane Brnabić i v.d. zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera.

To piše „Blic„, navodeći da su teške reči pale na marginama Investicionog samita o Zapadnom Balkanu jer je premijerka Srbije insistirala da Vašington mora više da utiče na Prištinu po pitanju formiranja ZSO.

Premijerki je dosadilo da Srbija uvek bude krivac kako ne čini dovoljno pa je uputila nekoliko oštrih reči Palmeru.

„Mi od vas očekujemo da se snažnije založite da Priština ispuni svoj deo Briselskog sporazuma i formira Zajednicu srpskih opština“, istakla je Ana Brnabić prema navodima „Blica„.

Palmer je želeo da uveri srpsku premijerku da SAD već čine sve u tom smeru.

„Palmer je istakao da su Sjedinjene Države zainteresovane za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pitao je kako SAD mogu da pomognu da se dijalog pokrene nakon ubistva lidera Građanske inicijative ‘Srbija, demokratija, pravda’ Olivera Ivanovića“, navodi izvor lista upoznat sa detaljima sastanka.

Na sastanku koji je bio prilično težak, Brnabić je između ostalog naglasila da je pitanje očuvanja srpskih crkava i manastira civilizacijska tekovina i norma koja se podrazumeva, te da to ne smatra nikakvim ustupkom Srbiji.

Brnabić je učestvovala na samitu koji je organizovao EBRD u Londonu i to je bila njena prva poseta Velikoj Britaniji od kako je imenovana za predsednicu Vlade.

Kako navodi „Blic„, u kabinetu Brnabić nisu hteli da komentarišu njihova saznanja.

 

Izvor Tanjug/B92, 11. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u