Direktor CIA: Tramp će se sastati sa Kimom jer želi da reši problem

Nijedan američki predsednik nikada se nije sastao sa vođom Severne Koreje

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo izjavio je, povodom odluke predsednika SAD Donalda Trampa da se sastane sa vođom Severne Koreje, da su američkom predsedniku „jasni rizici“.

„Tramp to ne radi za predstavu, on ide tamo da reši problem“, rekao je Pompeo za Foks njuz.

Predsednik SAD je rekao da bi predstojeći samit, čiji bi detalji tek trebalo da budu određeni, mogao da dovede do „najznačajnijeg dogovora za svet“, navodi BBC.

Ipak, kritičari su upozorili da bi te dve zemlje mogle da se nađu u gorem položaju nego ranije ako pregovori prođu loše.

Nijedan američki predsednik nikada se nije sastao sa vođom Severne Koreje, a takav samit ranije je bio moguć samo ako Pjongjang učini velike ustupke.

Tramp je iznanadio mnoge u američkoj administraciji, ali i izvan nje, u četvrtak kada je navodno odmah pozitivno odgovorio na predlog vođe Severne Koreje Kim Džong Una da se sastanu, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja.

Vlasti Južne Koreje saopštile su da još nisu dobile odgovor Pjongjanga o detaljima najavljenog samita između severnokorejskog lidera i američkog predsednika.

Južnokorejski zvaničnici su naveli da je Kim Džong Un spreman da odustane od nuklearnog oružja, ali detalji najavljenog sastanka još nisu poznati.

Iz Seula ocenjuju da Severna Koreja tom pitanju pristupa oprezno i da joj je potrebno vreme za organizaciju.

Tenzije između Severne Koreje i SAD dodatno su pojačane u 2017. kada je Pjongjang zapretio da bi mogao da ispali rakete u smeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je Donald Tramp obećao Pjongjangu da će se suočiti s „vatrom i besom“.

 

Izvor Beta/N1, 12. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u