Đurić: Imamo svoj paket, ne treba nam američki

,,Kredibilnost budućih razgovara zavisi upravo od načina na koji se sprovodi ono što je dogovoreno“

Komentarišući pisanje medija da američki zvaničnik u sredu donosi „paket SAD za Kosovo“, Marko Đurić kaže da Srbija ima svoj paket koji će braniti.

Direktor vladine Kancelarije za KiM izjavio je danas za Prvu tv da nema potrebe da ponovo pregovara o nečem što je već dogovoreno.

On je rekao i da će ova sedmica biti veoma radna i da će obeležiti razgovori srpske strane, između ostalog, i sa predstavnicima Stejt departmenta, te da će Srbija upoznati Mičela sa položajem Srba na Kosovu i problemima s kojima se suočavaju.

„Imamo našu poziciju i naš paket za KiM. Kako ste mogli da čujete u prethodnim nedeljama, i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je govorio o tome da će, kada se završi unutrašni dijalog biti izneta i zvanična pozicija odnosno neki predlozi srpske strane“, rekao je Đurić.

Upitan šta bi on savetovao predsedniku Srbije u ovom slučaju, ako bi to on od njega tražio, Đurić je rekao da je to hipotetičko pitanje u svakom pgoledu, da je više puta bio u delegacijama koje je predvodio Vučić i da je imao priliku da se uveri da predsednik Srbije vrlo čvrsto, neki bi, kako je kazao, rekli i tvrdo brani srpske pozicije.

„Vrlo je teško srpsku stranu naterati da ponovo pregovara o nečemu o čemu je već pregovarano kao što je ZSO. Mi smo zaintersovani prevashodno za to i očekujemo sprovođenje dogovora o tome“, rekao je.

Na pitanje kako Amerika može da utiče na priključenje Srbije EU, Đurić kaže da uz sve naše želje, namere i istorijski značaj, mi smo, kaže, dovoljno odgovorni da znamo da ne možemo da vodimo politiku velikih sila.

Znamo da kredibilnost budućih razgovara zavisi upravo od načina na koji se sprovodi ono što je dogovoreno. Kada budemo videli da se to adekvatno sprovodi, onda ćemo moći da imamo više poverenja nego što ga imamo danas.

„A danas nisu baš preterno pokazali da su mnogi od njih dostojni poverenja“, rekao je Đurić, odgovarajući na pitanje da li Vučić ima dostojne sagovornike za razgovor u Prištini i može li se drugoj strani verovati.

 

Izvor Tanjug/Prva/B92, 12. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u