Putin: Morao sam da naredim obaranje aviona sa 110 putnika

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je 2014. naredio da bude oboren oteti putnički avion za koji je stigao izveštaj da nosi bombu

U dokumentarnom filmu pod nazivom „Putin“, koji je u nedelju uveče emitovan na ruskoj državnoj televiziji i traje dva sata, ruski predsednik je novinaru Andreju Kondrašovu rekao da je 7. februara primio poziv od bezbednosnih službenika odgovornih za Olimpijske igre u Sočiju, neposredno uoči ceremonije otvaranja, prenose agencije.

„Rečeno mi je: Avion na putu iz Ukrajine ka Istanbulu je pod opsadom, otmičari zahtevaju da slete u Soči“, rekao je Putin u dokumentarcu.

Piloti turske aviokompanije „Pegazus“ na avionu tipa „boing“ 737-800 koji je leteo iz Harkova u Istanbul, prijavili su da jedan od putnika ima bombu i da avion mora da promeni kurs ka Sočiju, rekao je Kondrašov u filmu.

U avionu je, kako je rekao, bilo 110 putnika, dok je na stadionu gde je ceremonija otvaranja trebalo da počne bilo 40.000 ljudi, preneo je Rojters.

Putin je rekao da je zatražio savet od ruskih bezbednosnih zvaničnika, a direktor ruske obaveštajne agencije (FSB) Aleksandar Bortnjikov mu je kazao da je, prema vanrednim procedurama, u sličnim situacijama predviđeno obaranje aviona.

„Rekao sam: Postupite u skladu sa planom“, kazao je Putin u dokumentarcu i dodao da je neposredno nakon toga stigao na stadion sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Putin se, kaže, seća da je u trenutku kada je obavljao ovaj razgovor bio u autobusu s drugim visokim zvaničnicima na putu ka Sočiju, ali nikome nije rekao o kakvom je pozivu reč, prenosi danas AP.

Nekoliko minuta posle toga, Putin je, kako se navodi, primio još jedan telefonski poziv od šefa FSB koji ga je obavestio da je to bila lažna uzbuna, da je putnik bio pijan i da avion nastavlja da leti ka Turskoj.

Upitan kako se osećao nakon što je primio poziv, Putin je odgovorio: „Bolje da ne pričam o tome“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je potvrdio da su tačni navodi izneti u dokumentarcu.

Inače, čovek koji je izazvao incident u avionu februara 2014. bio je Ukrajinac Artem Kozlov, koji je 2016. godine u Turskoj osuđen na 9,5 godina zatvora, navodi američka agencija.

Pilot aviona je Kozlova, koji je bio u alkoholisanom stanju i lažno tvrdio da ima kod sebe bombu, prevario i letelicu spustio na aerodrom u Istanbulu.

Pilot i osoblje su objasnili da su tog 45-godišnjeg muškarca uspeli da ubede da, navodno, slede njegove želje.

 

Izvor Tanjug/B92, 12. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u