Vulin: Izjava NATO komandanta najopasnija od 1999. godine

Osudivši izjavu NATO komandanta, ministar odbrane Aleksandar Vulin je podsetio i da Srbija neće ni na koji način ugroziti odnose sa tradicionalnim prijateljima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da je izjava komandanta NATO snaga za Evropu Kurtisa Skaparotija da je srpski narod kolektivna pretnja za čitav Balkan, neodgovorna i opasna.

„Od 1999. godine nije bilo teže, neodgovornije i opasnije izjave nego što je izjava generala Skaparotija. Reći za čitav jedan narod, reći za srpski narod da je opasnost za čitav Balkan govori i poziva na ujedinjavanje svih protiv srpskog naroda“, rekao je Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Dodao je i da su Srbi uvek „deo stabilnosti u zemlji gde žive, a nikako kolektivna pretnja“.

„Verovali smo da su izjave o kolektivnoj odgovornosti, kolektivnoj krivici i konačnom rešenju zauvek prošle, ali, na žalost, izgleda da nisu“, rekao je Vulin.

On je istakao da je Srbija suverena, slobodna i vojno neutralna zemlja koja će sama donositi svoje odluke, koja će sama birati svoje prijatelje.

„Ministarstvo odbrane će nastaviti da sarađuje sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije i na sprovođenju vojno-tehničkog sporazuma koji je dogovoren između vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i vrhovnog komandanta oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina i veoma smo zadovoljni kako se ta saradnja razvija i radujemo se njenom nastavku i njenom produbljivanju“, rekao je Vulin.

Naglasio je i da Srbija neće ni na koji način „ugroziti odnose sa tradicionalnim prijateljima“, niti će učiniti bilo šta što će naškoditi njihovim trajnim i dugoročnim političkim, ekonomskim, vojnim i svakim drugim interesima.

„U Srbiji nema ruskog uticaja i nema bilo čijeg uticaja protiv koga se treba boriti. Srbija je samostalna, sama bira svoje prijatelje i sve naše odluke će biti vođene samo na taj način“, rekao je Vulin.

Ponovio je da je Ruska Federacija prijateljska zemlja koja podržava spoljnopolitičke prioritete Srbije, koja se ne meša u unutrašnje odnose, ne finansira nevladine organizacije, ne podstiče proteste.

„Jednostavno, ovde nema ruskog niti bilo čijeg uticaja protiv koga se treba boriti i zbog koga treba pretiti Srbiji. Mi smo slobodna, vojno neutralna zemlja i tako ćemo nastaviti da se ponašamo“, rekao je Vulin.

Tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, komandant snaga NATO u Evropi general Kurtis Skaparoti rekao je da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu, preneli su mediji pre tri dana.

On je kazao da Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine, kao i da pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu.

Skaparoti je izrazio zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio je Srbija.

Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu.

DO KRAJA GODINE VOJSKA ĆE PRIMITI 112 PODOFICIRA
Vulin je izjavio i da je od početka godine u Vojsku Srbije (VS) primljeno 277 novih profesionalnih vojnika a da se očekuje da će do kraja godine VS primiti i 112 podoficira.

„Naša vojska se intenzivno obučava, naša vojska povećava svoj borbeni sastav, kako po broju tako i po kvalitetu onih koji su uz nas, u njihovoj obučenosti i spremnosti da izvrše svaki zadatak. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da poboljšavamo kvalitet obuke, ali ne samo aktivnih pripadnika vojske, već ćemo se truditi i da imamo i što veći obuhvat rezervnog sastava, kako bi i rezervu pripremili za savremene izazove i za sve ono što očekuje svaku vojsku“, rekao je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je u pratnji načelnika Generalštaba VS Ljubiše Dikovića i komandanta Komande za obuku Đokice Petrovića, posetio poligon „Peskovi“, na kojem se obučavaju polaznici Centra za obuku i usavršavanje podoficira u okviru Osnovnog kursa za podoficire.

Komandant Centra za obuku i usavršavanje podoficira major Saša Puač rekao je da je prikazano taktičko uvežbavanje po temi „Vod u napadu, odeljenje u odbrani“.

Osnovni kurs za podoficire traje od 15 do 17 nedelja i čine ga obuka, stručnospecijalistička obuka i stažiranje u jedinicama Vojske Srbije.

Po završetku Osnovnog kursa za podoficire, kandidati se proizvode u čin vodnika i postavljaju se na formacijska mesta u jedinicama VS.

 

Izvor Beta/N1, 12. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u