Amerikanci objavili transkript – šta je tačno rekao Skaparoti?

Medijska služba američke Komande za Evropu dostavila Tanjugu transkript sporne izjave generala Kertisa Skaparotija

Šef medijske službe Odeljenja američke komande za Evropu major Huan Martinez kaže za Tanjug da je zapovednik američke komande za Evropu i glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Kertis Skaparoti 8. marta pred američkim Senatom govorio o izazovima povezanim sa „lošim uticajem“ i „manipulacijom“ Rusije u Evropi, a „posebno u Srbiji i na Balkanu“.

„Njegove primedbe i komentari tokom izlaganja pred Vojnim komitetom američkog Senata fokusirali su se na važnost NATO saveza, izazove povezane sa ruskim malignim uticajem i naporima Rusije da utiče i manipuliše evropskim narodima, posebno u Srbiji i na Balkanu, kao i na opredeljenje Komande SAD za Evropu u borbi protiv terorizma“, izjavio je Martinez za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga upućeno sedištu NATO u Briselu da objasne stav generala Skaparotija koji je, prema pisanju nekih medija, identifikovao Srbiju i srpski naorod na Balkanu kao „najveći problem“, major američke vojske Huan Martinez kaže da je komanda oružanih snaga SAD za Evropu u potpunosti predana svojim evropskim partnerima i NATO saveznicima i da je transparenta u svom radu.

Martinez je Tanjugu dostavio ceo transkript razgovora koji je general Kertis Skaparoti imao sa predstavnicima Odbora za oružane snage američkog Senata. U dokumentu se navodi da je general Skaparoti rekao da je zabrinut zbog budućeg mešanja Rusije na Balkanu.

„Oni su uključeni u gotovo sve aspekte Evrope, na jednan ili drugi način. Oblast za koju sam ja danas zabrinut jeste Balkan. To je područje koje smo kroz rad međunarodne zajednice i SAD uspeli da održimo stabilnim. Radili smo na demokratskim vladama i njihovom jačanju. Ali Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli fokus sa tog regiona“, poručio je Skaparoti.

Skaparoti je pozvao na obnavaljanje fokusa na Balkan, nastavak reformi u oblasti bezbednosti i podizanje kapaciteta za angažovanje SAD i međunarodne zajednice na Balkanu.

„Da li možete biti konkretniji i reći nam nešto više o tome koje su to zemlje na Balkanu predmet vaše zabrinutosti zbog ruskog mešanja i uticaja?“, upitao je senator Tom Koton.

„Mislim posebno na Srbiju. Tu postoji veza…“

„Na Srbiju ili Republiku ..“, pitao je senator Tom Koton

„Na Srbiju“, odgovorio je Skaparoti. „Republika Srpska?“, ponovio je Koton.

„Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna istorijska veza, osećanje pripadnosti. Između ostalog i zbog toga postoji i bolja mogućnost za ruski uticaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, uticaja na narode kao efekat narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju ili sa trojnom vlašću u BiH. Zbog toga sam zabrinut, i video sam jačanje toga tokom godinu i po dana mog mandata“, zaključio je general Kertis Skaparoti.

Pojedini mediji u Srbiji, među kojima je i Sputnjik, pozvali su se na pisanje Al Džazire da je Skaparoti rekao da je duboko zabrinut da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem, odgovorio je – Srbija.

„Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu“, javila je Al Džazira, a preneo Sputnjik.

 

Izvor Tanjug/RTS, 13. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u