Njujork tajms već napao novu šeficu CIA: Ona je mučila ljude (VIDEO)

Đina Haspel je upravljala prvim prekookeanskim zatvorom CIA u Tajlandu, gde su mučene osobe osumnjičene za terorizam

Za novu direktorku CIA Đinu Haspel vezan je niz skandala o mučenju osumnjičenih za terorizam tokom 2002. godine, piše „Njujork tajms“.

Haspelova je nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista, a kasnije je naredila i uništavanje video-snimaka koji su dokumentovali brutalno mučenje u tajnom zatvoru na Tajlandu.

Veći deo karijere je provela kao tajni agent, a bila je ključni učesnik programa „specijalnog izručivanja“, po kojim su uhvaćeni militanti predavani stranim vladama i držani na tajnim lokacijama, gde su ih mučili pripadnici CIA, piše „Njujork tajms“.

Đina Haspel je upravljala prvim prekookeanskim zatvorom CIA u Tajlandu, gde su mučeni Abu Zubajdah i Abd el Rahim el Naširi.

Prema pisalju „Tajmsa“, Zubajdah je mučen tehnikom „voterbordinga“ (metoda simuliranja davljenja nalivanjem vodom) 83 puta tokom jednog meseca, a glava mu je udarana o zid, da bi zatim istražitelji zaključili da on ipak nema nikakve korisne informacije.

Mučenje je snimano kamerom, a snimci su sačuvani na bezbednoj lokaciji na Tajlandu, da bi onda stiglo naređenje o njihovom uništavanju. Naredba o uništenju direktno je povezana sa Đinom Haspel.

Jedno od retkih pojavljivanja Đine Haspel u javnosti:

 

Izvor Sputnjik, 13. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u