Rusija odgovara na američke najave: Uzvratićemo ako budu ugroženi naši vojnici

Načelnik generalštaba ruske vojske izjavio da se priprema nameštaljka sa hemijskim oružjem koja bi poslužila kao povod za intervenciju SAD u Siriji

Rusija će u slučaju pretnje životima njenih vojnika u Siriji upotrebiti uzvratne mere, rekao je na brifingu za novinare načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

„U slučaju nastanka pretnje našim vojnicima Oružane snage Rusije će preduzeti uzvratne mere kako protiv raketa, tako i protiv sistema koji ih budu ispaljivali. Nastavlja se normalizacija situacije oko prestonice Sirije“, rekao je Gerasimov.

On je upozorio da militanti pripremaju provokaciju sa insceniranjem primene hemijskog oružja koje će SAD iskoristiti kao povod za udar po Damasku.

Jedan od važnih zadataka koje rešavaju Oružane snage Rusije je stabilizacija situacije u Siriji, saopštio je načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

U skladu sa realizacijom dogovora iz Astane uspešno funkcioniše zona deeskalacije u provincijama Idlib, Homs i na jugu Sirije. Broj kršenja režima prekida vatre se smanjuje.

Najnapetija situacija je u predgrađu Damaska, Istočnoj Guti, gde nezakonite oružane formacije nastavljaju sistematska granatiranja kvartova prestonice Sirije. Samo poslednjeg meseca poginulo je 15 osoba, dok je ranjeno 133.

Teroristi i formacije bliske njima koje se nazivaju „umerenom“ opozicijom nasilno drže lokalne stanovnike, koristeći ih kao „živi štit“.

 

Izvor Sputnjik, 13. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u