Na pomolu previranja u RTS-u?

Ukoliko zahtevi zaista ne budu prihvaćeni, u jednom momentu će posred ekrana biti ispisano „no pasaran“ – poručio je Vasović

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i direktor fotografije javnog servisa Vasko Vasović nisu uspeli da postignu dogovor u vezi sa zahtevima koje je Vasović izneo u protestnom pismu, a odnose se na, kako je naveo, katastrofalno stanje u ovoj medijskoj kući.

Vasović je izneo niz kritika na račun RTS, navodeći da više ne postoje profesionalni standardi, da se ne zna ko i koliko novca troši, te da će neznanje, bahatost, javašluk i rasipanje uskoro preći crvenu liniju i potpuno urušiti ionako okrnjeni ugled najveće srpske medijske kuće. Direktor fotografije je u pismu adresiranom na Bujoševića i predsednika UO Vladimira Vuletića naveo konkretne probleme, ali je umesto toga optužen da želi da smeni generalnog direktora.

— U ponedeljak sam razgovarao sa Bujoševićem i on je pismo shvatio veoma lično. Razgovor nije bio nimalo prijatan, a rezultirao je time da Bujošević ne želi ništa da menja i da ostaje pri odluci o usvajanju novog pravilnika krajem marta, koji je katastrofalan – kaže Vasović za Danas. U pismu koje je sem čelnicima RTS-a poslato i Ministarstvu kulture, REM-u i predsedniku Aleksandru Vučiću traži se da se aktivira institucija glavnog supervizora, da se formiraju stručni timovi i definišu tehnički, kreativni, finansijski i radni standardi, i da se postojeći pravilnici obustave i promene.

— Bujošević me pitao ko stoji iza pisma, implicirajući na neku političku opciju. Ne stoji apsolutno niko, već želja da se prestane sa daljim urušavanjem RTS-a. Ne želim Bujoševićevu smenu, jer nije to rešenje. On je peti direktor RTS-a kome sam se na ovaj način obratio. Potrebno je promeniti sistem iz korena – ističe Vasović. Prema njegovim rečima, ako Bujoševića smene, onda će i šestom direktoru morati da piše pismo iste sadržine. Od RTS-a se, dodaje, godinama unazad stvara birokratska institucija gde je sve više nestručnih ljudi, rukovodilaca i direktora, dok se novac troši potpuno netransparentno.

— Na kraju našeg razgovora, direktor mi je rekao da neće prihvatiti zahteve. Mislim da pismo nije ni pročitao kako treba, jer je uporno insistirao na tome kako ja tražim njegovu smenu, što nije tačno. Ukoliko zahtevi zaista ne budu prihvaćeni, u jednom momentu će posred ekrana biti ispisano „no pasaran“ – poručio je Vasović.

Naš sagovornik kaže da zahteve u njegovom pismu podržava više od 2.500 zaposlenih na RTS-u, od oko 2.950, koliko ih ima u ovoj kući. Dragan Bujošević juče nije odgovarao na pozive i poruke Danasa povodom protestnog pisma direktora fotografije RTS-a i njegovih zahteva.

VULETIĆ: UPRAVNI ODBOR RTS O PISMU 20. MARTA
Na sednici UO RTS-a koja će se održati 20. marta jedna od tačaka dnevnog reda trebalo bi da bude Vasovićevo pismo, odnosno zahtevi izneti u njemu. Predsednik UO Vladimir Vuletić kaže za Danas da će o pismu verovatno biti reči „ako njegov sadržaj ima veze sa našim zakonskim nadležnostima“.

 

Izvor Danas, 14. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u