Okršaj Vučića i Mičela oko Vojske Kosova

Vučić: Pokažite mi papir koji omogućava formiranje vojske tzv. Kosova; Mičel: Priština ima pravo na vojsku

Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga tzv. Kosova, i Srbija će se tome suprotstavljati, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodajući da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju tzv. kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije.

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima… pozivom da mu pokažu „jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu“.

„Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji“, poručio je predsednik Srbije.

A kad je reč o Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vučić je istakao da ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednosti, i to o vraćanju hiljada.

„Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira“, upitao je on.

„Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti“, dodao je Vučić.

Srbija, međutim, dodao je srpski predsednik, ne misli tako o tome, suprotsavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno.

„Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu“, zaključio je on.

VUČIĆ: SPREMNI SMO NA KOMPROMIS, ALI NE I NA PONIŽAVANjE
Srbija je spremna na kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali nije spremna i neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom.

Vučić je rekao da je situacija oko Kosova i Metohije najveća prepreka na evropskom putu Srbije, i da je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima, ali da ne može dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države.

„Znamo da je najveća prepreka na našem evrospkom putu situacija oko KiM, i zato je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima, ali ma koliko mala, ma koliko bila nebitna za velike sile, možemo da prihvatimo jedino kompromisno rešenje, ali poniženje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države ne možemo“, kazao je on na konferenciji za štampu posle susreta sa američkim diplomatom, koji je trajao nešto više od sat vremena.

Vučić je rekao da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju Kosmeta, ali da je Mičel saslušao naše stavove, a neke možda i razumeo.

„Svaki kompromis je težak, ali to mora da prihvati i druga i treća strana“, dodao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze – pitanje pravosuđa, policije na severu Kosova, civilne zaštite, telekomunikacija.

Predsednik je rekao da je američkom diplomati preneo i stav da je gotovo uveren da Priština neće sprovesti Brisleski sporazum, odnosno formiranje ZSO.

„Albanci su imali samo jednu obavezu koja proističe iz međunarodno pravnog ugovora a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Oni tu jedinu obavezu nisu ispunili. EU i SAD znaju za to i zahvalan sam što je Mičel rekao da je važno da ta obaveta bude ispunjena“, nagalsio je Vučić.

On je istovremeno izrazio uverenje da od tog posla nema ništa, jer da su Albanci hteli da ga ispune u prethodnoh pet godina oni bi to i uradili, a nisu mrdnuli prstom.

„Da su hteli, ispunili bi to u prethodnih pet godina, a nisu mrdnuli ni prstom. Uveren sam da to ni ne nameravaju da učine, a za to su imali i prećutnu saglasnost dobrog dela međunarodne zajednice“, rekao je Vučić.

Da Srbi nisu ispunili bilo šta iz dogovora, istakao je on, oni bi se našli pod ogromnim pritiskom.

„To, međutim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima i drugačijem pristupu“, zaključio je predsednik.

Kako je dodao, razgovor s Mičelom je zato i značajan, i predstavlja korak napred, jer je on, naveo je, pokazao poštovanje prema Srbiji i prema njenim građanima, s obzirom da smo se, primetio je, neretko suočavali s drugačijim primerima.

„Na tome sam mu zahvalan, jer smo se neretko suočavali sa drugačijim primerima. Sa velikom pažnjom i nadom ćemo nastaviti da radimo sa Mičelom i na očuvanju mira i stabinosti na Balkanu, i rešavanju svih teških pitanja“, istakao je on dodajući da je svaki izgubljeni dan, izgubljeni dan ne samo za međunarodnu zajednicu, već građane Srbije.

Nakon što je Srbija rešila najvećim delom ekonomske probleme sledi bolji život, i Mičel je, kako je dodao, mogao sam da se uveri da je Beograd grad kranova i dizalica.

„Biće nam jedini problem odnos sa Prištinom, a naš posao je da probamo da taj problem rešimo i ako ne uspemo to će biti još jedan od političkih neuspeha, koji nije samo zbog nas“ objasnio je Vučić.

Kazao je da Srbija želi dobre i još bolje odnose sa SAD, i izrazio nadu da će Vašington podržati kompromise.

Preneo je da je sa Mičelom razgovarao i o bilateralnim ekonomskim odnosima, reformama koje smo sproveli, kao i dodatno privlačenje američkih investicija.

„Izrazio sam želju i nadanje da ćemo imati još američkiih kompanija koje će ulagati u Srbiju i uvećamo značajno trgovinsku zramenu. Najviše vremena smo proveli u ragvorima o miru i stabilnosti u regionu, o situaiciji na Zapadnom Balkanu“, rekao je on.

Vučić je istakao čvrsto uverenje Srbije da je po svaku cenu neophodno očuvati mir i stabilnost,i da je potrebna podrška u tome SAD, kao i svih drugih važnih učesnica na svetskoj političkoj pozornici.

Izrazio je zahvalnost Mičelu na podršci koju je pružio nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

„Naše pozicije su prilično različite, drugačije i udaljene po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji. Ono što je za nas važno je da je Mičel za razliku od mnogih drugih želeo ne samo da čuje, već i sasluša što srpska strana ima da kaže“, podvukao je on.

Rekao je da SAD i Srbija nisu saglasne po po pitanju mnogih stvari vezano za formiranje kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da sačuvamo mir sa Albancima i nastavimo razgovore pod okriljem EU.

BRNABIĆ I MIČEL: UNAPREĐIVATI DOBRE ODNOSE SRBIJE I SAD
Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

Mičel je istakao da je Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona i izrazio podršku SAD daljem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i spremnost da pomognu u postizanju dogovora u okviru Briselskog dijaloga, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić se zahvalila na podršci i naglasila da je Srbija posvećena dijalogu, dodajući da Srbija ne želi da ostavlja zamrznute konflikte novim generacijama.

Sagovornici su se osvrnuli i na dugu istoriju diplomatskih i prijateljskih odnosa dve zemlje i saglasili se da dobre odnose treba dalje razvijati i unapređivati.

MIČEL O PRAVU KOSOVA NA PROFESIONALNU VOJSKU
Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću, rekao je danas u Beogradu pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel i dodao da to ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima.

„Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe“, rekao je Mičel na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Niko nema pravo veta na to, istakao je.

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo tzv. Kosova, ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava.

On je istakao obe strane u briselskom dijalogu treba da ispune sve obaveze i da Sjedinjene Države podržavaju transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u profesionalnu vojsku.

Američki funkcioner je rekao da je njegova osnovna poruka u Beogradu, kao što je bila i u Prištini, da vidi veliki prostor za novu šansu za rešenje kosovskog problema, koji opterećuje region već dugi niz godina.

„Vidim veliki prostor za novu šansu. Nove mogućnosti za napredak za rešenje problema koji dosta dugo drži Balkan u prošlosti“, rekao je američki diplomata.

Mičel je po pitanju regiona ukazao, nabrajajući, na „novu privrženost EU proširenju, novo ime za Makedoniju, napredak u BiH, jačanje vladavine prava, nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, borba protiv korupcije…“.

„To je posao pred svima nama“, poručio je Mičel, dodao da je velika odgovornost lidera u regionu, posebno za lidere Srbije i Kosova.

„SAD podržavaju dijalog o Kosovu koji vodi EU i poziva obe strane da u potpunosti sprovedu sve preuzete obaveze“, poručio je on.

„SAD žele da pomognu da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cilj unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo, da pomognemo i da budemo kreativni. Naravno i oprezni prema nekim jednostavnim rešenjima, koja možda mogu dovesti do nekog negativnog presedana u regionu i ugroziti njegovu stabilnost“, rekao je Mičel.

Kako je rekao, ovo je vreme da se radi zajedno kako bi se razrešili problemi na dobrobit budućih generacija.

On je dodao da je sa Vučićem imao dobar i otvoren razgovor. Podsetio je da je partnerstvo Srbije i SAD „staro“, još iz vremena dva stvetska rata.

„Želimo da se vratimo na staru stazu bliskosti i saradnje. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije, u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas“, rekao je Mičel.

Mičel, koji je napomenuo da je ovo njegova prva poseta Balkanu od stupanja na dužnost, kaže da je sa Vučićem razgovarao o odnosu Srbije prema Kosovu, regionalnoj bezbednosti i sigrnosti, ekonomskoj saradnji.

Istakao je privrženost SAD partnerstvu sa Srbijom i da SAD žele da vide kako ono raste i razvija se, i naglasio da je Srbija osnovica čitavog balkanskog područja.

Kako je podsetio, obeleženo je i 100 godina otkako su američki narod i Vlada stali uz Srbiju i podržale je u borbi u Prvom svetskom ratu, kada se i zavijorila srpska zastava na Beloj kući.

„Vudro Vilson ju je je stavio kao simbol solidarnosti sa saveznicima i pozvao Amerikance da se mole za srprski narod“, rekao je on.

Podsetio je i da je stotine hiljade Srba emigriralo u SAD, obogativši tamošnju kulturu, da su američke kompanije u Srbiji zaposlile 18.000 ljudi i da pomažu Srbiji da bude konkurentna, da dve zemlje sarađuju i na vojnom planu.

„SAD su za 10 godina dale Srbiji milijardu dolara pomoći“, naveo je on.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 14. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u