Ruski Savet bezbednosti o rusko-britanskoj krizi

Ruski lider sa vrhom bezbednosnog sektora razmatrao problematiku slučaja ,,Skripalj“

Ruski lider Vladimir Putin razgovarao je sa stalnim članovima Saveta bezbednosti zemlje o rusko-britanskim odnosima u pozadini slučaja trovanja bivšeg pripadnika GRU Sergeja Skripalja u britanskom Solsberiju, rekao je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„U kontekstu međunarodnih poslova održana je detaljna diskusija o situaciji koja je nastala u rusko-britanskim odnosima u pozadini takozvanog slučaja Skripalja“, rekao je Peskov.

On je naveo da je tokom sednice izražena krajnja zabrinutost „destruktivnim i provokacionim stavom britanska strane“.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije smatra da je jutrošnja sednica SB UN o incidentu u Solsberiju pokazala odsustvo zainteresovanosti Londona za profesionalnom istragom.

Na sednici Saveta bezbednosti UN o incidentu u Solsberiju, delegacija Rusije je podnela na razmatranje članovima SB odgovarajući nacrt saopštenja za medije. Prema rečima stalnog predstavnika Rusije Vasilija Nebenzje radi se o tome da se ne koristi mehanizam Člana 9 Konvencije o zabrani hemijskog oružja prilikom istrage incidenta. Velika Britanija je blokirala predlog Rusije.

„Međutim, britanska delegacija je svojim ispravkama koje su iskrivile suštinu dokumenta naterala da se prekine rad na njemu i faktički obustavile njegovo usvajanje. London je ovim, u skladu sa svojim provokacionim i histeričnim akcijama poslednjih dana, još jednom pokazala odsustvo realne zainteresovanosti i za profesionalnu istragu incidenta u Solsberiju. Za nas je to bilo iznenađenje“, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije.

 

Izvor Sputnjik, 15. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u