Zurof hrvatskoj predsednici: Zar se ponosite Pavelićem?

„Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama“, saopštio je direktor centra „Simon Vizental“

Direktor jerusalimskog centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof poslao je pismo hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović, u kojem navodi da je zgrožen i da protestuje zbog njenih izjava tokom posete Argentini, objavio je portal „24sata.hr“. Hrvatska predsednica odbacila optužbe Zurofa.

Efraim Zurof navodi da je zgrožen izjavama koje je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović dala tokom posete Argentini, kada je poručila da je ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u tu zemlju.

„Prema hrvatskom portalu Indeks, rekli ste da ste ‘ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu’. Ako je to tačno, očigledno ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobegli u Argentinu da bi izbegli kaznu i koji su ‘delili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima'“, naveo je Zurof.

Dodaje da je takva izjava prikrivanje zločina ustaškog režima u NDH.

„Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega“, napisao je Zurof.

Ranije danas je i šef poslaničkog kluba opozicionog SDP-a Arsen Bauk oštro osudio izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grbar Kitarović da su mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode.

HRVATSKA PREDSEDNICA ODBACILA OPTUŽBE ZUROFA
Kolinda Grabar Kitarović nazvala je „zlonamernim“ ocene iz pisma Efraima Zurofa.

Hrvatska predsednica je, u odgovoru Zurofu, navela da „samo zlonamerni komentari“ mogu da te izjave tumače kao „veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika“.

„Odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“, stoji u pismu Grabar Kitarovićeve Zurofu.

Kako prenosi regionalna televizija N1, dodala je da su Zurofljevi „ponovljeni pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 15. mart 2018.

Pratite nas na YouTube-u