Danijel Igrec: Pad slovenačke vlade i geopolitički interesi Zapada

Da li je Miro Cerar primoran na ostavku zbog ruskih i kineskih investicija u Sloveniji?

Sinoć je slovenačku javnost iznenadila vest da premijer Miro Cerar podnosi neopozivu ostavku na funkciju predsednika Vlade Slovenije.

Jedan od relevantnih razloga ove odluke, koji nijedan medij neće direktno spomenuti, je i mogućnost učešća ruskog i kineskog kapitala u realizaciji važnog državnog i regionalnog projekta druge pruge između Kopra i Divače, a time i jačanja političkog uticaja Moskve i Pekinga u ovaj deo Evrope.

Poslednjih nekoliko meseci u Sloveniji se vodi brutalna medijska kampanja čiji cilj je diskreditacija državnog vrha i osporavanje pomenutog projekta jer Zapad na njega gleda kao na paravan za širenje ruske i kineske moći ka Jadranu.

„Stare sile“, kako ih je u svom govoru nazvao premijer Cerar, „sprečavaju pozitivan razvoj Slovenije“. Na koga je tom prilikom mislio nije teško pretpostaviti: na sve one tvrdokorno neoliberalne, proevropske, mondijalističke političke i nevladine grupacije okupljene oko Slovenačke demokratske partije Janeza Janše.

Iza svega stoje njegovi evropski sponzori, finansijski lobiji sa Zapada, antiruski briselski establišment kojima strateški važan infrastrukturni projekat na severu Jadrana, opasno blizu Trsta, u kojem bi svoje prisustvo ostvarili Rusi, Kinezi i Mađari, nikako ne odgovara.

Ostavkom Cerara usporavaju se dalji radovi na izgradnji „Druge pruge“, prolongiraju se postupci za konkretnije definisanje ruskog, kineskog i mađarskog učešća u ovom projektu. Brisel stiče priliku da u potpunosti zamrzne njegovu realizaciju i pomoću nove slovenačke Vlade osujeti napore Moskve, Budimpešte i Pekinga da se jače ekonomski i logistički pozicioniraju na ovom geopolitički itekako nezanemarljivom parčetu Starog kontinenta.

 

Izvor Vidovdan, 16. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u