Ministar izazvao buru: Islam ne pripada Nemačkoj

„Islam ne pripada Nemačkoj. Nemačku oblikuje hrišćanstvo“, izjavio je novi nemački ministar unutrašnjih poslova

Nisu prošla ni dva dana otkako je nova Vlada Nemačke položila zakletvu, a već se pojavila prva kontroverza.

U intervjuu Bildu, Horst Zehofer, novi savezni ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da je pogrešna fraza da „islam pripada Nemačkoj“, rečenica koju je 2010. izrekao tadašnji nemački predsednik Kristijan Vulf.

„Islam ne pripada Nemačkoj. Nemačku oblikuje hrišćanstvo, a to uključuje slobodnu nedelju, crkvene praznike i rituale kao što su Uskrs, Trojice i Božić“, rekao je šef partije CSU, koja je dugogodišnji koalicioni partner CDU Angele Merkel, Zehofer, na čelu ministarstva čija je oblast delovanja, između ostalog, i pitanje migracija, dodao je da ’muslimani koji žive sa nama pripadaju Nemačkoj, ali… naravno da to ne znači da se zbog nečijih uverenja odričemo tradicije i običaja specifičnih za našu zemlju‘.“

Novi ministar je najavio konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o problemima integracije muslimana.

„Moramo da sednemo sa muslimanskim udruženjima i tražimo dijalog. Moja poruka je da muslimani moraju živeti s nama, ne pored nas ili protiv nas. A da bismo to postigli, potrebno je međusobno razumevanje i razmatranje“, rekao je Zehofer za Bild.

Kada je reč o tražiocima azila, Zehofer se zalaže za uspostavljanje centara za prijem, u kojima bi se smeštali tražioci azila sve dok se ne donese odluka o njihovom zahtevu.

„Bilo bi korisno da tražioci azila više ne budu raspoređeni po saveznim pokrajinama i opštinama nego u u centrima iz kojih lako mogu biti deportovani ako im zahtev za azil bude odbijen“, poručio je novi nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

 

Izvor Info-ks/Sputnjik, 16. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u