Polemika Pentagona i MOD Srbije o Skaparotijevoj izjavi

Pentagon: „dezinformacije“ navele srpskog ministra odbrane da kritikuje generala Kurtisa Skaparotija

Zadovoljni smo što je pojašnjeno da, izjava generala Skaparotija, da ga „Srbija unutar Balkana najviše brine po pitanju ruskog i uticaja“, nije stav Pentagona.

To je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministarstvo u saopštenju navodi i da zbog objektivnog informisanja javnosti, a kako bi sprečilo različita tumačenja, prilaže deo video snimka, kao i deo transkripta obraćanja generala Skaparotija pred Odborom za oružane snage Senata SAD, 8. marta 2018. godine na engleskom i prevod na srpskom jeziku.

Saopštenje, transkripti i video-snimak objavljeni su i na sajtu Ministarstva odbrane.

TRANSKRIPT IZJAVE GENERALA SKAPAROTIJA
Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je prevod na srpski izvoda iz izlaganja komandanta Evropske komande SAD, generala Kurtisa Skaparotija, pred Odborom za oružane snage Senata SAD, 8. marta 2018. godine.

Senator Džin Šahin (Nju Hempšir): „Dakle, ako pogledate potencijal zloupotrebe u budućnosti u drugim delovima Evrope, gde vidite … gde ste najviše zabrinuti za buduće mešanje Rusije?“

General Skaparoti: „Oni su uključeni u svaki (geografski) aspekt Evrope na jedan ili drugi način. Područje koje me danas brine, zapravo, je Balkan. To je područje u kome je napor međunarodne zajednice, a naročito Sjedinjenih Država… gde smo bili u stanju da održimo stabilnost tamo. Počeli smo da radimo na demokratskom upravljanju i da to ojačavamo, ali Rusija radi na Balkanu. Mislim da moramo pratiti to područje. To je područje na koje, u smislu diplomatije, moramo da se malo usredsredimo, po mom mišljenju. I mi moramo nastaviti reformu bezbednosti i izgradnju naših sposobnosti koje smo kao međunarodna zajednica tamo angažovali; Balkan, to je oblast u kojoj bismo mogli imati neke probleme u budućnosti.“

Senator Džin Šahin: „Spomenuli ste diplomatske napore … I koliko je važno da imamo ove robusne diplomatske i ekonomske napore na Balkanu?

General Skaparoti: „Mislim da je to ključno. Oni smatraju da diplomatski napor i prisustvo, iskreno, to ljudi vide kao jedan od načina da se utvrdi da li je Zapad ozbiljan u vezi sa njihovom željom da budu deo tog Zapada. Dakle, to uključivanje, mislim, je fundamentalno.“
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Senator Tom Koton (Arkanzas): „Hvala predsedavajući, hvala i Vama generale Skaparoti. Želeo bih da Vam se zahvalim što ste nam se još jednom pridružili, i hteo bih da nastavim razgovor o Balkanu od koga ste počeli sa senatorkom Šahin. Iako se fokusiramo na Baltik, jer su to isključivo zemlje NATO-a, mislim da ih njihov status u NATO-u verovatno čini stabilnijim u pogledu direktne pretnje koju Rusija predstavlja … a na Balkanu postoje i brojne zemlje koje ne pripadaju NATO-u … Da li biste mogli biti konkretniji i reći nešto više o tome koja zemlja na Balkanu vas brine po pitanju ruskog mešanja i uticaja?“

General Skaparoti: „O, ja mislim Srbija. Konkretno, postoji, postoji neka veza…“

Senator Tom Koton: „Baš Srbija? Ili Republika Srpska?“

General Skaparoti: „Srbija, pa, reći ću vam da je to Srbija kao država, ali i srpsko stanovništvo unutar Balkana. Očigledno postoji istorijska veza i nakolonost … ali zbog toga postoji i bolja prilika za ruski uticaj. I oni to koriste u smislu dezinformisanja, uticaja na tu populaciju, u nekim slučajevima se javlja „efekat prelivanja”, verovatno na liniji Srbija u odnosu na Kosovo ili u tripartitnoj vlasti Bosne i Hercegovine. I to je moja briga. Video sam povećanje toga za godinu i po dan otkad sam na ovom poslu“.

 

Izvor B92

PENTAGON: DEZINFORMACIJE NAVELE VULINA NA KRITIKE

Pentagon je saopštio da su „dezinformacije“ navele srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina da kritikuje visokog američkog generala Kurtisa Skaparotija.

Skaparoti je upozorio da se Rusija meša u pitanja ove balkanske zemlje.

U saopštenju Pentagona se navodi da Vulinov komentar nije zasnovan na tačnim informacijama.

„U srpskim medijima počele su da se pojavljuju dezinformacije kojim je generalu Skaparotiju pripisana netačna izjava s ciljem da se protiv njega, pa i protiv SAD, raspire srpska osećanja“, rekao je britanskoj agenciji portparol Pentagona Džoni Majkl.

Prema Majklovim rečima, ubrzo potom je „visoki srpski zvaničnik dao izjavu zasnovanu na dezinformacijama kojim je iskaz generala Skaparotija pogrešno opisan“.

Neimenovani zvaničnik Evropske komande vojske SAD optužio je za „dezinformacije“ ruski Sputnjik i druge medije, rekavši da je ruski uticaj pomogao širenju antiameričkih osećanja u Srbiji, navodi “Rojters“.

Drugi, takođe neimenovani američki zvaničnik je rekao da američka vojska čini velike napore kako bi bila proaktivna u predupređivanju informacija koje bi Rusija mogla da namerno pogrešno interpretira.

Britanska agencija navodi da je general američke vojske Kurtis Skaparoti, inače komandant snaga NATO u Evropi, rekao u Kongresu ranije ovog meseca da je Srbija podložna ruskom uticaju, a da je ubrzo potom ministar Vulin oštro kritikovao Skaparotija rekavši da je američki general optužio Srbiju kao opasnost po Balkan.

Vulin je tada rekao da od 1999. godine nije bilo teže, neodgovornije i opasnije izjave nego što je izjava generala Skaparotija, podseća Rojters.

Istovremeno, britanska agencija navodi, pozivajući se na transkript Skaparotijevog iskaza, da američki general, u tom svedočenju pred Odborom američkog Senata za oružane snage 8. marta, nije pomenuo Srbiju kao opasnost po Balkan, ali da jeste kritikovao ulogu Rusije u Srbiji.

Rojters napominje da Srbija ima istorijske veze s Moskvom uprkos trenutnim, kako navodi, snažnim odnosima između srpske vojske i NATO.

Al Džazira je prošle nedelje prenela da je Skaparoti, tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, izrazio duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio je – Srbija.

 

Izvor Tanjug/B92, 16. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u