Vučić o međunarodnoj zajednici: Lažete me već pet godina

„O ZSO se priča na svakom sastanku. Ja im ne verujem ništa. Pet godina me lažu. Pet godina tražim i sada kažem ‘lažete me’

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da međunarodnoj zajednici, koja je garant briselskog sporazuma, a ne samo Albancima, više ništa ne veruje po pitanju ZSO.

„O ZSO se priča na svakom sastanku. Ja im ne verujem ništa. Pet godina me lažu. Pet godina tražim i sada kažem ‘lažete me’. Ne samo Albanci. Njima nisam previše ni verovao, već vama iz međunarodne zajednice?, rekao je on odgovarajući na pitanja novinara u Prokuplju.

Vučić je podsetio da je Srbija ispunila sve što je potpisala.

„Oni su vaše mezimče, vi ste im napravili nezavisnu drzavu, vi, SAD i mnoge evropske zemlje. Kako ne možete da nagovorite vaše mezimče da ispuni što je potpisalo, a vi ste garant toga“, istakao je on.

Vučić je kazao da vidi da ih uopšte to pitan je ne interesuje, a Albance svakako nije nikada interesovalo.

„Jedino kada treba negde za nešto da se napadnu Srbi, tu su šampioni“, kritikovao je šef srpske države dodajući da nismo mi sasvim bez načina da se svemu tome suprostavimo.

Takođe je kazao da ne očekuje „baš ništa“ od Specijalnog suda za OVK.

Podsetio je da je 14 godina od strašnog pogroma, ubijanja, proterivanja Srba i rušenja naših crkava, krstova sa njih, a da niko nije za taj pogrom odgovarao.

„Nijedan čovek nije odgovarao za taj pogrom. Toliko o Euleksu i međunarodnoj pravdi“, konstatovao je on.

Srbi su danas, prema njegovim rečima, nešto zadovoljniji zato što je mirnije, što predstavnici Srbije potpuno slobodno o svemu govore i to i pred najvišim starnim predstavnicima, što nije bio slučaj ranije, kada su se sakrivali u mišiju rupu ili govorli samo jedni protiv drugih, sa ciljem da ostanu na vlasti.

„Ja danas uz podršku građana svakome govorim u lice i brinem o sudbini naroda“, rekao je on.

Vučić je kazao da će se Srbija botiti mirnim sredstavima, da neće nikoga provocirati.

Što se kosovske vojske tiče, ponovio je pitanje – gde piše da imaju pravo na to?

„Kada to pitam – tišina, ‘maca pojela jezik’… Zato što to ne piše nigde. Ne možete zasnivati sve na nasilju, i tome dođe nekad kraj“, poručio je on.

Istakao je da je važno da Srbi razumeju da je država Srbija uz njih, iako ima vrlo ograničeno polje delovanja.

Ukazao je da Srbija uspeva da im isplaćuje plate i penzije, pruža pomoć.

„Mislim da smo mnogo više pomogli ljudima, nego što je dogovoreno u Lapljem selu. Mislim da smo napravili time neki pomak“, rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da se reši pitanje Kosova i Metohije, jer ćemo se u suprotnom „topiti“ i nestajati.

,,JE LI SE TO JEREMIĆ IZ ALPA SEKIRA ZA OLIVERA?“
Kako to mi opstruišemo istragu ubistva Olivera Ivanovića, kad je ona u rukama Albanaca i kosovske policije, upitao je predsednik Aleksandar Vučić na molbu da prokomentariše izjavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića.

„Najpre da primetim: da li on to poručuje iz švajcarskih Alpa, gde se odmara od angažmana u UN? Pa odande poručuje da neko u Srbiji opstruiše istragu, iako je Olivera Ivanovića video tri puta u životu dok je Oliver bio moj, da ne kažem prijatelj, ali dobar poznanik“, rekao je Vučić.

Dodao je da su inače naše sumnje sve veće u pogledu i istrage i njenih rezultata.

Za sutra je najavio da će o tome govoriti više, te zaključio da se čini „da će naše sumnje na kraju biti potvrđene“.

Nasuprot primedbama Jeremića o opstukciji istrage, Vučić je njega upitao – ko je opstruisao istragu o ubistvu Ranka Panića?

Upitan da komentariše najavu da neke televizije pripremaju specijalne emisije o njegovoj prošlosti, Vučić je poručio „samo neka prave“, te dodao da Djilasu i Šolaku želi još mnogo miliona, ali i da narodu vrate ono što mu je oteto.

„Nema ničega što sam ukrao, niti bilo čega gde sam ojadio svoj narod“, rekao je Vučić i dodao da on, za razliku od njih navodno bezgrešnih, jeste grešio, ali je uvek nastojao da se bori za svoj narod.

„I nemam 25 miliona evra“, rekao je i dodao da mu to nije ni važno, već da li ćemo uspeti da uvećamo broj ljudi u Toplici za 25.000.

 

Izvor Tanjug/B92, 16. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u