El Pais: Za Rahoja je Kosovo Srbija, a Tači kriminalac

Zbog španskog stava, EU nije potpisala SSP sa Kosovom, već je to učinila Evropska komisija kao tehničko telo

Španski premijer Marijano Rahoj još jednom je pokazao da je jedan od najvećih evropskih prijatelja Srba i Srbije. On je odbio da u maju ide u Sofiju na samit Evropska unija – Zapadni Balkan, jer će se tamo pojaviti predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači, piše ugledni španski dnevni list ‘El pais’

Rahoj nikako neće da se nađe na istom mestu sa Tačijem, pošto zvanični Madrid ne priznaje Kosovo kao državu, ali i zbog više nego kontroverzne, kriminalne biografije ovog albanskog lidera.

Odluka Rahoja o bojkotu Tačija dolazi samo dva meseca pošto je Španija uputila Briselu „non pejper“ dokument u kojem se striktno navodi da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i da Madrid nikada neće dozvoliti lažnoj šiptarskoj državi da uđe u Evropsku uniju.

PRIJATELj NAŠE ZEMLjE
Predsednik Vlade Kraljevine Španije, navodi „El pais„, trebalo je da 17. maja prisustvuje Samitu EU – Balkan u Sofiji, ali je sasvim izvesno da će otkazati svoje učešće, osim ukoliko organizatori ne otkažu gostoprimstvo Tačiju.

„Rahoj neće da ode na samit EU-Balkan, jer ne želi da se fotografiše sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pošto Španija ne priznaje nezavisnost Kosova. Katalonija je više puta koristila doktrinu Kosova kako bi opravdala svoj pokušaj otcepljenja od španskog legalnog sistema, što Rahoja navodi da ne učestvuje na Samitu u Sofiji“, piše madridski list, dodajući da Rahoj neće da se fotografiše sa Tačijem ni zbog njegove kontroverzne, kriminalne biografije.

Odlično obavešteni izvori ‘El paisa‘ dodaju i da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk već započeo ‘specijalnu misiju’ ubeđivanja Rahoja da promeni mišljenje, jer je ‘važno održavati bliske veze sa balkanskim zemljama’. Istovremeno, organizatori skupa u Bugarskoj, koja trenutno predsedava EU, razmatraju kako da odobrovolje španskog premijera, pa predlažu i da u Sofiji ne bude vidno istaknuta zastava lažne države Kosovo zajedno sa zastavama ostalih zemljama. Međutim, Španiji to nije dovoljno, već Madrid insistira da predstavnici lažne države Kosovo uopšte ne budu prisutni.

Komentarišući odluku Rahoja, šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje da je Španija više puta pokazala da je istinski prijatelj.

— Svaka čast premijeru Rahoju! Tako se brane principi! Španija je više puta pokazala da je na strani Srbije. Nije priznala lažnu državu Kosovo i mi smo tu podršku uvek umeli da cenimo. Ovo je još jedan pokazatelj da naša diplomatska borba za Kosovo ima smisla i daje rezultate. Nastavićemo da se borimo za našu južnu pokrajinu svim diplomatskim sredstvima – podvlači Dačić.

VAŽAN ŠPANSKI STAV
Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je španski stav izuzetno značajan jer se oslanja na Lisabonski ugovor, na kojem počiva Evropska unija.

— Po članu 49 tog ugovora, samo suverene države mogu da budu članice EU, odnosno kandidati za članstvo. Zbog španskog stava, EU nije potpisala SSP sa Kosovom, već je to učinila Evropska komisija kao tehničko telo. Zbog toga je u strategiji EU lažna država Kosovo prikazana zasebno, uz navode da će pregovori o članstvu početi onda kada se steknu uslovi. Sve ovo je veoma važno i dokaz da Madrid svoje stavove brani principijelno i dosledno. Kosovo za Španiju nije država i ne može učestvovati na samitu EU – zaključuje Milivojević.

MADRID: KOSOVO NIJE DRŽAVA I TAČKA!
Kako smo pisali krajem januara, Kraljevina Španija je u dopisu EU naglasila da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i ni po koju cenu neće dozvoliti lažnoj šiptarskoj državi da uđe u Evropsku uniju! Zvanični Madrid je Briselu dostavio nezvanični dokument (tzv. ‘non pejper’) u kom se odlučno ističe da se Kosovo „nikako ne može smatrati državom“. Ovo pismo iz Madrida je poslato nedelju dana pre planiranog usvajanja Strategije proširenja EU, u kojoj Brisel tretira Kosovo kao zasebnu državu, čemu se Španija nedvosmisleno suprotstavila.

 

Izvor Informer/Večernje novosti, 18. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u