London spušta loptu: Sarađivaćemo sa Rusijom u istrazi

„Želeli bismo da sarađujemo sa Rusijom po ovom pitanju u najskorije vreme“, rekao je šef britanske diplomatije o slučaju ,,Skripalj“

Velika Britanija planira u ponedeljak da dostavi Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) uzorke otrovnog agensa u slučaju trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

„Sutra ćemo podneti uzorke ove supstance“, rekao je Džonson u programu Bi-Bi-Sija.

Prema njegovim rečima, eksperti OZHO će doći u Veliku Britaniju. „Njima će biti predati uzorci za testiranje u laboratoriji“, objasnio je ministar.

Velika Britanija bi želela da sarađuje sa ruskom stranom u istrazi trovanja Sergeja i Julije Skripalj, kao i o okolnostima smrti Nikolaja Gluškova i spremna je da Moskvi omogući pristup istrazi, izjavio je britanski ministar.

„Želeli bismo da sarađujemo sa Rusijom po ovom pitanju u najskorije vreme“, rekao je Džonson.

Na pitanje voditelja da li će Britanija omogućiti pristup ruskoj strani da u istrazi trovanja ruskih državljana Julije Skripalj i smrti Nikolaja Gluškova, ministar je odgovorio da je London spreman za to.

„Učinićemo sve što je moguće da pomognemo u otkrivanju uzroka onoga što se dogodilo“, istakao je Džonson.

Britanski ministar dodao je da Velika Britanija ima dokaze da je Rusija u proteklih deset godina proizvodila hemijsko oružje.

„Imamo dokaze koje smo prikupljali proteklih deset godina da Rusija ne samo što je razvijala nervne supstance u svrhu izvršenja zločina, već je pravila i nagomilavala ’Novičok‘“, naglasio je Džonson.

Odnosi između Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali zbog incidenta u britanskom Solsberiju, gde su otrovani bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britansku obaveštajnu službu, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je Rusija umešana u trovanje Skripalja nervnim agensom klase „Novičok“. S tim u vezi, britanska premijerka Tereza Mej objavila je o nizu mera protiv Rusije, među kojima su proterivanje dvadeset troje ruskih diplomata u roku od nedelju dana i zamrzavanje svih bilateralnih kontakata na visokom nivou. Rusija kategorički negira svoju umešanost u trovanje Skripalja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u subotu je objavilo o recipročnim merama prema Velikoj Britaniji: dvadeset troje britanskih diplomata proglasilo je personama non grata i naložilo im je da izađu iz zemlje do kraja naredne sedmice. Istovremeno, Moskva je povukla saglasnost za otvaranje Konzulata Velike Britanije u Sankt Peterburgu.

 

Izvor Sputnjik, 18. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u