Nemačka trajno napušta Šengen?

Zehofer se založio i za brže proterivanje osoba kojima je odbijen zahtev za azil

Novi nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer želi da kontrole na nemačkim granicama zadrži na neodređeno vreme i da ih proširi i na ostale prelaze, čime bi Nemačka praktično izašla iz Šengenskog sistema, preneo je danas dnevnik „Velt am zontag“.

„Kontrole granica prema susedima moraju biti na snazi sve dok Evropskoj uniji ne pođe za rukom efikasnija zaštita i kontrola spoljnih granica. Međutim, ne vidim da bi to u dogledno vreme moglo da uspe“, rekao je Zehofer iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u razgovoru za dnevnik „Velt am zontag“.

On je ujedno najavio da bi kontrole trebalo da budu proširene i na ostale nemačke granične prelaze.

„Trenutno nisu mnogi granični prelazi u Nemačkoj trajno kontrolisani. Moramo govoriti o tome može li to tako i da ostane. Ne radi se samo o sprečavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama“, rekao je Zehofer.

Trenutno je šengenski sistem na nemački zahtev ukinut na nemačko-austrijskoj granici, a na zahtev Danske na nemačko-danskoj granici.

BRŽE PROTERIVANjE OSOBA KOJIMA JE ODBIJEN AZIL
Zehofer se založio i za brže proterivanje osoba kojima je odbijen zahtev za azil. On je zatražio pojačanje osoblja u sudovima koji odlučuju o zahtevu za azil i proterivanjima, i obećao pomoć saveznim državama u procesu proterivanja osoba za koje ne postoje pravni temelji za boravak u Nemačkoj.

Novi ministar unutrašnjih poslova i donedavni premijer Bavarske se takođe zauzeo za promenu odnosa prema istočnim članicama EU koje odbijaju primanje migranata.

„Ako budemo strpljivo pregovarali, veliki deo ovih zemalja će pristati na raspodelu izbeglica. Neke zemlje bi na neki drugi način mogle da se angažuju u rešenju problema, recimo pojačanim angažmanom u zaštiti zajedničkih spoljnih granica“, rekao je Zehofer.

Predsednik CSU i ranije jedan od najžešćih kritičara liberalne migrantske politike Angele Merkel najavio je, nakon slabog rezultata svoje partije na poslednjim parlamentarnim izborima, borbu za glasače koji su se okrenuli protivimigrantskom AfD-u.

U Bavarskoj se na jesen održavaju izbori za lokalni parlament na kojima se CSU bori za očuvanje apsolutne većine.

 

Izvor Indeks/Sputnjik, 18. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u