Petar Prvi dobija spomenik u Novom Sadu (FOTO)

Spomenik će se nalaziti na Trgu republike, između Zmaj Jovine gimnazije i Riblje pijace

Vajar Zoran Ivanović iz Beograda izradiće Spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu, odlučeno je posle konkursa za idejno rešenje. „Politika” prvi put objavljuje kako će izgledati taj spomenik, za koji je konkursom izričito zahtevano da realno prikaže kralja na konju.

Ivanović je vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti. Autor je spomenika Borislavu Pekiću i Branislavu Nušiću u Beogradu, kralju Aleksandru u Nišu, despotu Stefanu Lazareviću u Despotovcu.

Prema fotografiji njegovog modela skulpture za Novi Sad, kralj Petar Prvi u svečanoj uniformi sa ordenima na grudima jaše konja u kasu. Uzde drži u levoj šaci, a ta ruka je savijena u laktu, pridržavajući kapu uz telo. Desna ruka je blago ispružena i u njoj drži povelju slobode.

„To je povelja slobode jer je Petar Prvi zapamćen u srpskom narodu kao kralj Oslobodilac, zbog zasluga u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu”, objašnjava za „Politiku” istoričar i direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđev, koji je i predsednik petočlanog žirija za izbor idejnog rešenja ovog spomenika.

Idejno rešenje se tražilo na javnom konkursu za dizajn koji je raspisala Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije. Rok za dostavljanje ponuda pod šifrom bio je 13. mart, a posao vredan 12 miliona dinara sklopljen je već sutradan sa vajarom Zoranom Ivanovićem, čija je ponuda bila jedina, i ocenjena je sa maksimalnih 100 bodova.

„Pobednik je ispoštovao u potpunosti zahteve koji su izneti u konkursnoj dokumentaciji. Novi Sad će dobiti spomenik dostojan ličnosti i ugleda koji je kralj Petar Prvi imao u našoj istoriji”, kaže predsednik žirija Đurđev.

Spomenik će se nalaziti na Trgu republike, između Zmaj Jovine gimnazije i Riblje pijace. Biće visok između osam i deset metara.

 

Autor S. Kovačević

 

Izvor Politika, 18. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u