Tačijev savetnik: ZSO je naša obaveza

,,Nadamo se da Rusija neće praviti probleme kada dođe vreme da se glasa za naše članstvo u UN“, rekao je Bljerim Šalja

Priština ima obavezu da formira ZSO, treba iskoristiti šansu i postići pravno obavezujući sporazum, rekao je Bljerim Šalja, savetnik Hašima Tačija.

Šalja je učestvujući na debati u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo „Diplomatski dijalog – Stanje i perspektive Briselskog dijaloga“ u Beogradu najavio formiranje radne grupe koja će početi da radi na statutu, kako je naziva „asocijacije“.

Kako je rekao, nada se da će uskoro ta radna grupa početi izradu statuta ZSO, „a zadnja reč će biti data u Briselu na najvišem nivou, jer je to političko pitanje“.

„Asocijacija će se stvoriti – Ustavni sud je rekao kosovskim političarima da imaju međunarodnu obavezu da je formiraju“, rekao je Šalja.

Prema njegovim rečima, u sporazumu iz 2015. godine stoji Nacrt statuta, a po kojem su se Beograd i Priština „složili da Ustavni sud Kosova da poslednju reč da li je to po ustavu i zakonima Kosova“.

Kako kaže, to je stav i Brisela i Berlina, a formiranje ZSO je obaveza Prištine.

Odgovarajući na pitanja Šalja je rekao da je još uvek rano da kaže šta se sve može naći u pravno obavezujućem sporazumu, ali je naveo da sama koncepcija „pravno obavezujući“ govori o tome da će to biti pravni okvir o normalizaciji odnosa.

„Neće to biti samo neka politička deklaracija već dokument koji će obavezati i Srbiju i Kosovo.“

Šalja se složio sa tim da „učlanjenje Kosova u UN zavisi od Rusije“, ali je napomenuo i da se od zvaničnika te zemlje moglo čuti da ukoliko se Beograd i Priština dogovore i postignu sporazum to za njih biti u redu.

„U tom smislu ako se Srbija i Kosovo stvarno slažu da potpišu pravno obavezujući sporazum mi se nadamo da će i Rusija taj sporazum podržati i da, kada dođe vreme da se glasa za naše učlanjenje u UN, Rusija neće praviti probleme“, ocenio je.

Ukazao je da treba da postoje tri jaka elementa kada je reč o dijalogu, a to je vremenski okvir dijaloga, pravno obavezujući sporazum i implementacija sporazuma.

„Ako neko misli da je status kvo ili zamrznuti konflikt dobra varijanta odgovor na takvo pitanje treba tražiti kod Srba na Kosovu i pitati ih da li je njihov interes da situacija ostane takva kakva je“, rekao je Šalja.

Dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hrabro i iskreno pokrenuo dijalog u Srbiji, kao i da treba iskoristiti ukupnu situaciju da se jednom za svagda normalizuju odnosi.

„Računamo da će normalizacija biti samo prva etapa koja se mora završtiti pomirenjem naroda. Imamo veliku šansu za normalizaciju odnosa i za našu generaciju bi bila neoprostiva greška da se to ne reši“, rekao je Šalja.

 

Izvor Tanjug/B92, 20. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u