UN: Vučić sutra na sastanku sa Guterešom

Tema sastanka normalizacija odnosa između Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u sredu u Njujorku s generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

To je potvrđeno agenciji Beta u sedištu UN.

Vučić se s Guterešom sastaje dva dana pre sastanka s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem koji je visoka predstavnica EU Federika Mogerini zakazala za 23. mart u Briselu.

Na tom sastanku će se razgovarati o „sveobuvatnoj normalizaciji odnosa“ i sprovođenju dogovora iz dijaloga Beograda i Prištine.

„Predsednik pokušava da na različitim nivoima, u UN, ambasadorima raznih zemalja obrazloži situaciju oko Kosova i položaja Srbije, ali sa svima razgovara i generalno oko stanja u regionu“, navodi izvor „Blica„.

Prethodno je Glas Amerike preneo da se Vučić u Njujorku nalazi privatno, to jest da je tamo otišao sa ćerkom. Kako se navodi, diplomatska misija u Njujorku nema veze sa posetom Vučića, a navodi se i da nije s njim u kontaktu tim povodom.

Vučić je potvrdu svoje posete dao u tvitu u kom je odgovorio na poruku lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, koji je uz izvinjenje što „remeti planove da poseta ostane tajna“, pitao šefa države zbog čega je tražio da nema obezbeđenje predviđeno protokolom i koliko je zbog njegove konferencije za štampu u subotu kasnilo poletanje aviona za Njujork.

Vuk Jeremić je prethodno za sarajevsku televiziju „Fejs” rekao da Vučić „vodi tajne pregovore o Kosovu“ i da je zato „privatno otputovao u Njujork“, a o čemu javnost u Srbiji nije obaveštena. „Vučić je u utorak bio u Parizu na tajnoj večeri sa Hašimom Tačijem, a u nedelju je privatno otputovao u Njujork, o čemu javnost u Srbiji nije obaveštena. Sa Haradinajem takođe pregovara preko bliskog posrednika iz svog okruženja“, rekao je Jeremić.

Danas je reagovao i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji je za RTS izjavio da će Vučić, kada se vrati iz Njujorka, odgovoriti svima koji ga napadaju i „prosipaju priče“. On je rekao i da se predsednik Srbije nije tajno sastajao sa Haradinajem i Tačijem.

 

Izvor Beta/Blic/B92, 20. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u