Fejsbuk skandal: EU traži objašnjenje od Zakerberga

Fejsbuk davao lične podatke korisnika kompaniji koja je radila predizbornu kampanju Donalda Trampa?

EP i parlament Velike Britanije traže od osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga da objasni korišćenje podataka korisnika od kompanije Kembridž analitika.

Vlasti žele da utvrde da li su istiniti navodi da je ta kompanija koristila lične podatke ljudi, „rudarene“ s Fejsbuka, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016, navodi Asošiejted pres.

Kembridž analitiku optužuju da je nedozvoljeno koristila podatke više od 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove saglasnosti, i da nije obrisala te podatke kada joj je rečeno da to uradi. Kembridž analitika, čije je sedište u Londonu, negira optužbe.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani naveo je danas na Tviteru da je Zakerberg pozvan da dođe u EP.

„Pozvali smo Marka Zakerberga u Evropski parlament. Fejsbuk treba da razjasni pred predstavnicima 500 miliona Evropljana činjenicu da lični podaci nisu zloupotrebljeni da se manipuliše demokratijom“, napisao je Tajani.

Predsednik Odbora britanskog parlamenta za medije Demijan Kolins rekao je danas da je to telo više puta pitalo Fejsbuk kako koristi lične podatke i da su zvaničnici te kompanije „dovodili Odbor u zabludu“.

Kolinsov potez je usledio pošto je britanska komesarka za informisanje Elizabet Denam ranije danas rekla da će zatražiti sudski nalog za pretres prostorija Kembridž analitike.

Nekadašnji radnik Kembridž analitike Kristofer Vajli rekao je da je ta firma prikupila velike količine podataka preko jednog kviza na Fejsbuku, nazvanog „Ovo je tvoj digitalni život“, navodi BBC.

Vajli tvrdi da je u kvizu učestvovalo oko 270.000 ljudi, a da su podaci oko 50 miliona korisnika, uglavnom iz SAD, sakupljeni bez njihovog eksplicitnog pristanka, preko mreža njihovih prijatelja.

On je naveo da su ti podaci prodati firmi Kembridž analitika, koja ih je koristila za pravljenje psiholoških profila, posle čega su tim korisnicima prikazivane prilagođene reklame i vesti u korist Trampa, zarad uticanja na ishod izbora u SAD 2016.

Zamenik portparola Bele kuće naveo je da

Tramp pozdravlja svaku istragu Kembridž analitike, pošto „privatnost Amerikanaca treba da bude zaštićena“.

SUSPENDOVAN DIREKTOR ,,KEMBRIDž ANALITIKE“
Upravni odbor kompanije „Kembridž analitika“ saopštio je da je suspendovao generalnog direktora te firme Aleksandra Niksa dok se ne okonča puna i nezavisna istraga o njegovim akcijama.

„Niksovi komentari ne predstavljaju vrednosti niti operacije firme, a njegova suspenzija odražava ozbiljnost s kojom gledamo na ovo kršenje“, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Suspenzija, kako se ističe, odmah stupa na snagu.

Istovremeno, javni tužioci za Masačusets i Njujork poslali su danas pismo kompaniji Fejsbuk u kojem traže informacije o ličnim podacima koji su završili u rukama analitičke kompanije „Kembridž analitika“, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor blizak ovom pitanju.

U pismu, upućenom u okviru zajedničke istrage dve savezne američke države, traže se dokumenta o kršenju Fejsbukovih uslova pružanja usluga, kao i kopije svih komunikacija između te kompanije i „Kembridž analitike“ i niz drugih materijala, navodi isti izvor.

Britanski poslanici su već pozvali generalnog direktora kompanije Fejsbuk Marka Zakerberga da svedoči pred parlamentarnim odborom o tom slučaju.

Mediji navode da je politička kompanija „Kembridž analitika“ (Cambridge Analytica) na neprimeren način dolazila do podataka sa popularne društvene mreže, a među klijentima te kompanije su i članovi predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako se navodi, „Kembridž analitika“ je bez dozvole koristila podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka radi izrade psiholoških profila kako bi glasačima ciljano bile slate reklame i priče.

Eksperti kažu da „Kembridž analitika“ nije sama zloupotrebljavala podatke i ukazuju na povezanost ovog slučaja s mogućim mešanjem u američke predsedničke izbore 2016.

Robert Riči, direktor marketinga u kompaniji „Blu fauntejn medija“ (Blue Fountain Media), navodi da marketinške kompanije već koriste slične tehnike profilisanja za prodaju proizvoda i usluga.

Ipak, on ističe da je razlika u tome što je u aktuelnom slučaju reč o upotrebi podataka za pokušaj uticanja na odluku glasača.

 

Izvor Tanjug/Beta/B92, 21. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u