Sergej Sekulović: Opozicija u CG mora učiniti sve da dođe do drugog kruga

Opozicioni birači moraju da budu motivisani i njihovi kandidati moraju da urade sve kako bi izlaznost bila što veća

Nakon bezmalo 28 godina provedenih na vlasti, šest premijerskih mandata i jednog predsjedničkog, lider najjače stranke u Crnoj Gori Milo Đukanović objelodanio je da ponovo namjerava da institucionalizuje svoju političku moć još jednim petogodišnjim predsjedničkim mandatom, čime je konačno stavljena tačka na nagađanja ko će biti kandidat Demokratske partije socijalista na izborima koji su zakazani za 15. april.

Najavljujući kandidaturu za najvišu državnu funkciju, Đukanović je saopštio da očekuje pobjedu u prvom izbornom krugu. Komentarišući odluku DPS-a da na narednim izborima ipak kandiduje lidera te partije, kao i činjenicu da je Milo Đukanović osoba koja je po mnogima simbol višedecenijskih dubokih podjela u Crnoj Gori, politički analitičar Sergej Sekulović za Sputnjik kaže da je „tačno da je Đukanović osoba koja u kontinuitetu cijepa crnogorsko društvo i neko ko simbolizuje podjele unutar društva“. S druge strane, dodaje Sekulović, kandidatura Đukanovića je istovremeno i „laka stvar“ za terensku obradu vladajuće partije jer, kako kaže, infrastruktura DPS-a je kadra da se u roku od 24-48 sati podigne i odradi terenski posao, što je s obzirom da je kampanja prilično skraćena otežano drugim kandidatima.

U tom smislu on dodaje da će biti prilično interesantno vidjeti kako će izgledati predstojeća predsjednička kampanja i da li će ona po svom karakteru biti slična kampanjama koje su dosad viđene, a gdje su glavne teme bile članstvo u NATO-u, uticaj Rusije, identitetska pitanja…

„Moje mišljenje je da će ona da liči na dosadašnje kampanje, pri čemu lično mislim da neće biti izoštrena kao kampanja za parlamentarne izbore 2016. godine. U toj kampanji smo ipak imali jedan izrazito radikalizovani vid političkog djelovanja i slanja političkih poruka. Ova kampanja će ipak biti blaža u odnosu na tu kampanju, bez obzira na konstataciju da gospodin Đukanović cijepa crnogorsko društvo, koja stoji iz prostog razloga što glavni konkurenti unutar opozicije neće dozvoliti da kampanja liči na kampanju od prije godinu i po dana“, predviđa Sekulović.

Naš sagovornik smatra da će nestranački kandidat Mladen Bojanić, kojeg je podržao najveći dio opozicije, sa nešto umjerenijom retorikom pokušati da pridobije što širi korpus opozicionih birača, dok se istovremeno očekuje da će prva dama u trci za predsjednika Draginja Vuksanović (SDP) tvrdo zastupati prozapadne stavove.

„Bojanić će ipak ići sa jednom blažom umjerenom retorikom, retorikom koja će pokušati da bude prihvatljiva opozicionom biračima u najširem mogućem luku, što bi u suštini značilo da u slučaju drugog kruga i opozicioni birači drugih kandidata mogu da mu daju glas, dok Vuksanovićeva ipak ima jednu prozapadnu retoriku i nju je teško napasti sa tih pozicija. Đukanović će se prilagođavati toj situaciji, pri čemu će svakako u finišu kampanje pokušati da istakne glavne noseće argumente da je DPS, i on personalno kao političar i sjutra kao predsjednik, garant nečega što bismo mogli nazvati tekovinama 21. maja, NATO članstva“, kaže Sekulović.

Upravo u tome naš sagovornik vidi i jedan od najvećih izazova za kampanju Mladena Bojanića, gdje on, kako smatra, „ne bi smio da uđe u tu vrstu radikalizacije“ velikih tema, jer bi na taj način sebi limitirao biračko tijelo.

„Tačno je, sa umjerenim stavovima, Bojanić otvara prostor i nekim drugim kandidatima poput Marka Milačića, koji će tu biti jasan i eksplicitan da jedan broj glasova privuče ka sebi. Međutim, dugoročno gledano, ukoliko Bojanić računa da će biti drugog kruga u kojem će pokušati da pobijedi, on mora da ide sa umjerenom retorikom u kojoj se opozicioni birač neće osjećati ugroženim. Dakle, mora da balansira i mora da ima ipak jedan građanski prizvuk“, ističe Sekulović.

Na kraju razgovora za Sputnjik, naš sagovornik se osvrnuo i na namjeru Đukanovića da pokuša da pobijedi u prvom krugu, što bi zaista, kako smatra, predstavljalo „vjetar u grudi opozicionim partijama u susret lokalnim izborima“, pa stoga upozorava da opozicija mora učiniti sve kako se to ne bi desilo.

„Opozicione partije moraju da urade sve što je u njihovoj moći da dođe do drugoga kruga. Drugi krug iz pozicije DPS birača jeste svojevrstan poraz. Čak i pobjeda Đukanovića u drugom krugu nosila bi određeni gorak ukus za DPS birača koji vjeruje da je pobjeda gospodina Đukanovića u prvom krugu zagarantovana“, primjećuje Sekulović.

Kako ističe, opozicioni birači moraju da budu motivisani i kandidati koji vode ovu trku moraju da urade sve kako bi izlaznost bila što je moguće veća.

„Opasnost od apstinencije postoji i ona je realna, ali kampanja opozicije će dati odgovor da li su on uspjeli da motivišu glasače da izađu na biračka mjesta“, jasan je Sekulović.

 

Autor Nebojša Popović

 

Izvor Sputnjik, 22. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u