Vučić: Nisam zadovoljan razgovorima u Njujorku

Predsednik Srbije u obraćanju iz Njujorka objasnio da nije naišao na razumevanje za srpske interese

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nas najskuplje košta odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji koja je, kaže, produkt glupe i neodgovorne politike prethodnih vlasti, a čime smo „stavili pečat na kosovsku nezavisnost“ i da on sad „pokušava da taj kovert otvori, da izvadi to što u njemu piše i da izvučemo najviše što možemo“.

Kako je rekao, desile su se 1999. godina, pogrom 2004. godine, 2008. godina i jednostrano proglašenje nezavisnosti, ali je katastrofalna odluka, ona koja nas je naskuplje košta – pitanje pred MSP.

Vučić je dodao da će se boriti, da će raditi da se izbori za sve što može.

On je rekao da je u razgovoru sa Guterešom naglasio da nigde u Rezoluciji 12.44 niti u bilo kojem papiru postoji klauzula za formiranjem vojske Kosova, što je, ponovio je, rekao uživo i predstavniku Stejt departmenta Vesu Mičelu nedavno, a reći će mu i ponovo jer bi trebalo da se sa njim susretne ovih dana.

Predsednik Srbije je rekao i da se svašta priča, te „da Vučić hoće podelu Kosova i slične stvari“….i upitao ko to uopšte nudi i da li neko misli da će Albanci sa KiM to da daju.

„Kao da je to neka pijaca“, primetio je predsednik Srbije i rekao da stvari stoje tako da ima 500 mogućnosti, da gleda da iz svake od tih „500 slamki“ izvuče jednu za Srbe na KiM i za Srbiju.

Ponovio je da razgovara sa svima, da mora građanima da ponudi nešto i da sagleda stanje stvari i traži podršku za naše stavove, istakavši da je Srbija spremna na kompromis.

Na konstataciju da se u štampi pominju spekulacije da bi Nemačka mogla da izađe sa novim planom, koji bi se mogao objasniti kao formiranje ZSO za status posmatrača u UN za Kosovo, slično nekada Palestini, Vučić je rekao da Nemačka neće izaći sa takvim planom i da se to neće dogoditi.

Suština je u tome da znamo šta Nemačka hoće, a šta neće „i to znam ali ne mogu da govorim“ dodao je i naglasio da moramo da vidimo, da napravimo plan šta možemo za sebe da izguramo.

Naglasio je da Albanci sa KiM igraju sve vreme „ali ne sami“, da ništa od dogovorenog ne ispunjavaju, a onda poručuju da će formirati ZSO kada dobiju to i to…a da je njegov odgovor na tako nešto „je l’ ste to sami izmislili“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija uvek spremna za razgovor i kompromis kako bi kosovski problem bio rešen, ali da nije spremna na poniženje.

To je, kaže, poručio i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, s kojim se susret u Njujorku, ali i u mnogim susretima sa zvaničnicima čije su zemlje priznale nezavisnost Kosova.

„Dok sam predsednik Srbije neću poniziti Srbiju, a za kompromis i za razgovor uvek smo spremni“, poručio je.

Vučić je za javni servis rekao i da će se za Srbiju boriti i u Njujorku, Briselu, Londonu, Berlinu, Parizu, ali i na onim mestima gde se protive jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova – u Moskvi, Pekingu…

„Svaki put kažem, niste vi ceo svet, ima druga polovina sveta koja to ne priznaje. Hoćete da kažete da Srbija baš nema ništa u svojim rukama, ima, ali Srbija hoće kompromis, a vi razmislite hoćete li kompromis ili ponižavanje Srbije“, ukazao je Vučić.

Kaže i da bi voleo kada bi se razgovori o Kosovu i Metohiji vodili samo između Srba i Albanaca, a „bez interesa drugih sila“, jer bi time, smatra, problemi bili lakše rešeni.

Svakodnevno se, međutim, kaže, suočava s komentarima iz Srbije o „podeli Kosova“ i to od „gubitnika koji su razorili Srbiju svojom neodgovornošću i neozbiljnošću“.

„Neka ne brinu, biće vremena i u Srbiji da im odgovorim na sve i biće vremena uvek u Srbiji da ih, dokle budem želeo ovim poslom da se bavim, pobeđujem bez problema“, izjavio je Vučić.

Predsednik je najavio da će uskoro imati razgovore sa nevladinim sektorom 31. marta, ali i sa drugim nacionalnim organizacijama da sasluša koji su njihovi stavovi o rešenju kosovskog pitanja, a nakon toga će, kako kaže, posle svih dobijenih saznanja iz celog sveta da izađe sa principima koje Srbija može, a koje ne može da prihvati.

„Prihvatiću tu vrstu odgovornosti, bez straha da će mi najneodgovorniji, oni koji su najkrivlji za ovakvo stanje danas, držati pridike o tome kako bi to oni napravili mnogo bolje“, zaključio je Vučić.

NEMA NIKAKVE TAJNE U VEZI POSETE, MRZIM STATUSNE SIMBOLE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da nema nikakvog „vela tajne“ kada je reč o njegovoj poseti SAD.

Na pitanje RTS zašto nije rekao otvoreno da ide u SAD i da li je time doprineo da se šire spkulacije i da poseta bude pod velom tajne, Vučić podseća da je na konferenciji za novinare pred odlazak rekao da ide u „beli svet“, i da je potom otišao u Njujork redovnom linijom Er Srbije sa još 270 ljudi.

„Šta je trebalo? Da ljudima zabranim da pričaju gluposti?“, pita on.

Naveo je da je „po ko zna koji put“ išao u SAD bez obezbeđenja, da je bio sa kćerkom, sa kojom inače ne provodi dovoljno vremena, i da sa njom bio na večeri a ne sa Džordžom Sorošem, kako su neki govorili.

„Nikada nisam bio na privatnim večerama sa Tačijem ovde ili onde, tu su uvek predstavnici međunarodne zajednice, mada ne bih imao ništa protiv, lakše bih se dogovorio“, rekao je on.

Odgovarajući na komentare iz Beograda, rekao je i da svaki put kada je u SAD potpiše papir da tamo bude bez podrške tajne policije.

„Mrzim statusne simbole, ja sam običan čovek, nikoga se ne plašim, znam da radim najbolje za svoju zemlju, nijedan dinar nisam potrošio protivzakonito“, rekao je on.

Kako kaže, mnogi tajkuni u Srbiji su krenuli u napad, „jedan hoće da bude u streljačkom vodu“.

„A neće da vide koliko se neko bori. Računam da ljudi vide koliko se neko bori i koliko voli svoju zemlju i šta radi – izvukli smo zemlju iz dugova, popravili imidž..“, dodao je.

VUČIĆ: IMAO SAM PUNO VAŽNIH RAZGOVORA O KOSOVU I METOHIJI, ALI REZULTATIMA NISAM ZADOVOLjAN
Nadao sam se većem razumevanju, ne samo za Srbe na Kosovu već i za Srbiju, iskreno, nisam zadovoljan onim što sam postigao u razgovorima ovih dana u Njujorku, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

On je za javni servis, a obraćajući se građanims Srbije, rekao da mu se čini da su njegovi sagovornici u Njujorku čvrsto i dalje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je, poručio je, za nas veoma teško.

„Razočaran sam, razumeli smo poruku, naše je da se dalje borimo“, porucio je Vučić.

S druge strane, kaže, zadovoljan je našim trudom, ali ne i rezultatima.

„Da budem otvoren, dugo razgovaramo oko budućnosti Srbije, oko KiM, da pokušamo da nađemo kompromisno rešenje. Albanska strana radi svoj posao, međunarodna zajednica svoj, a ja sam se trudio da s ruba ambisa dovedemo Srbiju bar na površinu“, naveo je i ponovio da rezuiltatom nije zadovoljan.

„Nisam zadovoljan, jer kod velikih zapadnih sila, a imao sam mnogo dubinskih razgovora s ljudima koji odlučuju, čini mi se da oni tvrdo stoje na poštovanju principa očuvanju nezavisnosti Kosova što je za nas veoma teško“.

To je, dodao je, preneo i generalnom sekretaru UN Antoniu Guterešu, s kojim se danas sastao u Njujorku, obavestio ga je o svemu tome, pa i o tome da smo mi spremni na kompromisno rešenje, ali ne tako da žrtvujemo svoje državne i nacionalne interese.

„To je bilo posle tri dana napornih i ne lakih susreta, o kojima ne mogu previše da govorim. Da bih pripremio platformu za naše građane, moram da dobijem podršku međunarodne zajednice za nešto, jer ne možemo sve sami u savremenom svetu.

Međutim, primetio je, Zapad ne želi ni na koji način da razgovara o tome kome pripada Kosovo.

Naše je, dodao je, da nastavimo da se borimo, jer, kako je naveo, kad se odgovorno ponašate, doći će do razultata.

Ponovio je da se nakon teških razgovora o Kosovu koje je imao nadao većem razumevanju, ali i dodao da nema kukanja i očajavanja i da će nastaviti da štiti interese zemlje.

„Naš najveći problem je što mi ne pregovaramo samo sa Albancima već i sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo“, rekao je Vučić.

Naveo je da je u razgovorima koje je imao u Njujorku druga strana ponovila da priču o tome kome pripada teritorija Kosova smatraju završenom, da pokretanje bilo kakve priče na tu temu smatraju otvaranjem Pandorine kutije.

„Na sve to sam rekao i sada, i ranije, da su oni to uradili 2008. ne poštujući Rezoluciju 1244“, kazao je Vučić.

Doda je da Srbija danas plaća veliku cenu i to između ostalog i sopstevenih pogrešnih odluka, uključujući traženje mišljenja pred Međunarodnim sudom pravde.

„I nastaviće da je plaća. Ništa nema džabe, situacija je teška i biće veliki pritisak na Srbiju sa različitih strana“, dodao je Vučić.

Naglasio je, međutim, da će kao predsednik Republike nastaviti da štiti interese zemlje i da u zemlji „nemogućih uslova“, dovedenih spoljnim silama ali i našim odlukama, popravimo sve što možemo.

„Nema kukanja, nema očajavanja“, zaključio je Vučić.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 22. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u