Islamska država ponovo napala Francusku

Ima mrtvih i ranjenih

Muškarac je naoružan upao u supermarket na jugu Francuske i uzeo taoce, uzvikujući parole Islamske države, pošto je prethodno pucao na policajce.

Posle višesatne drame, napadač je ubijen. Prema prethodnim izveštajima policije, tri osobe su stradale u tri odvojena incidenta, a ranjeno je najmanje 10.

Kako su neki mediji preneli, napadač je, dok je držao zarobljene ljude u supermarketu, tražio oslobađanje Salaha Abdeslama, odgovornog za teroristički napad u Parizu 2015, kada je stradalo 130 ljudi.

Drama se dešavala u gradu Trebuu na jugu Francuske. Francuski istražitelji su odmah potvrdili da se napad tretira kao teroristički i da je napadač uzviknuo da pripada Islamskoj državi.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad, a napadač je identifikovan kao Reduan Lakdim (26) za kojeg je francuski ministar unutrašnjih poslova rekao da je „sitan kriminalac“.

Gradonačelnik Erik Menasi izjavio je da je otmičar uleteo u prodavnicu vičući „Alahu akbar (Bog je najveći), sve ću da vas pobijem“ i oteo nekoliko ljudi.

Istragu je preuzela francuska protivteroristička jedinica.

Pre nego što je ubijen, napadač je oslobodio taoce, a u supermarketu je ostao zabarikadiran sa jednim policajcem.

Francuski premijer je izjavio da je talačka kriza na jugu zemlje veoma ozbiljna, a na lice mesta odmah se uputio ministar spoljnih poslova Francuske.

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Žerara Kolomba da ode na mesto pucnjave i ministar je na putu ka Trebu.

 

Izvor B92, 23. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u