Danas: Vučić ima rok do juna da predstavi plan za Kosovo

Sagovornici Danasa navode da je Vučić bio siguran da će Zapad prepustiti Srbiji sever Kosova, ali sada deluje razočarano

Prema rečima diplomata, Zapad čeka ishod današnjeg susreta srpskog i kosovskog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u sedištu Unije, pod okriljem visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

“Iako na tehničkim pregovorima nije postignut nikakav napredak u vezi sa ZSO, moguće je da će se Vučić i Tači dogovoriti da konačno bude oformljena radna grupa koja će se time baviti, ali male su šanse za postizanje njihovog dogovora”, kažu naši izvori.

Pojedini pripadnici diplomatskih krugova tvrde da Vučić ima rok do juna da predstavi plan Beograda za Kosovo, kako bi do decembra 2018. ili najkasnije januara 2019, bio izmenjen Ustav Srbije.

Prema ranijim saznanjima Danasa, Berlinu i Vašingtonu je u interesu da Beograd i Priština potpišu pravno pravno obavezujući sporazum do kraja ove godine, dok Moskva smatra da ne treba “postizati ishitrena rešenja” i da Zapad “zamajava” Beograd pričama o uspostavljanju ZSO.

“Predsednik Vučić se u proteklih mesec dana ponašao kao da je siguran da će Srbija dobiti sever Kosova, ali sada deluje kao da Zapad nije spreman na takav scenario i da je za njih status Kosova rešena stvar. Vučić izgleda prilično razočarano”, konstatuju sagovornici Danasa.

Pritisci Zapada na Srbiju oko Kosova nisu pojačani u smislu da se nešto konkretno dešava ovih dana, nego u svetlu onoga što nas čeka, a to je potreba donošenja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, bez čega nema evropskih integracija, kao i u svetlu činjenice da Zapad i Priština ne žele nikakve kompromise kad je o statusu reč, niti žele, kako oni kažu, “promenu granica”, iako su to već u slučaju Srbije uradili, kažu za Danas nezvanično izvori bliski državnom vrhu, komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića da mu se “čini da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim”.

Naši sagovornici ističu da je “dakle, problem šta dalje raditi, i to ne šta raditi danas ili sutra, već u narednih godinu-dve”.

“Predsedniku Vučiću nije eksplicitno poručeno da Beograd treba da prizna Kosovo, ali, kako trenutno izgleda, to će biti uslov u budućnosti”, tvrde izvori Danasa.

Podsetimo, Vučić, koji je prethodnih dana boravio u Njujorku, izjavio je preksinoć za RTS da je “očekivao veće razumevanje (Zapada) ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju”.

Komentarišući tvrdnje da je trebalo da ove sedmice neko od zvaničnika iz Berlina poseti Srbiju i predstavi nemački plan za rešavanje kosovskog problema, što je javno izjavio i predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, a srpske vlasti demantovale, uz komentar da “niko ne dolazi”, pojedini izvori iz diplomatskih krugova kažu da “zvanični Berlin nije odustao od slanja delegacije, i da će se to desiti u kraćem roku, ali da je do izmena u tajmingu došlo verovatno zbog činjenice da su tehnički pregovori Beograda i Prištine vođeni prethodnih dana završeni bez uspeha“.

“Berlin i dalje zastupa stav da Kosovo treba da dobije status posmatrača u UN, po ugledu na Palestinu. Sigurno je da će u skorije vreme doći delegacija iz Nemačke, verovatno predvođena šefom diplomatije Hajkom Masom. Odeljenje za Zapadni Balkan nemačkog Ministarstva spoljnih poslova radi i na dokumentu za internu upotrebu o tome šta oni vide kao prioritete i ključne tačke za Zapadni Balkan jer je došao novi resorni ministar”, navode izvori Danasa.

DIJALOG SA CIVILNIM DRUŠTVOM 31. MAJA
Aleksandar Vučić najavio je da će naredne sedmice, 31. marta, biti održana nova runda “unutrašnjeg dijaloga”, ovoga puta uz učešće predstavnika civilnog sektora. Kako Danas nezvanično saznaje, u tim razgovorima učestvovaće članovi Nacionalnog konventa o EU iz radne grupe za Poglavlje 35 (koje se odnosi na rešavanje kosovskog pitanja) i članovi drugih radnih grupa koje žele da aktivno učestvuju, a biće organizovana tri panela.

LAKŠI DOGOVOR DIREKTNO SA ALBANCIMA – BESA I DRAFT
Lakše bih se dogovorio sa Albancima nego sa međunarodnom zajednicom, međutim to neće niko da dozvoli, ispričao je Aleksandar Vučić u dugom uključenju preksinoć za RTS iz Njujorka. On je odbacio navode Vuka Jeremića da se sa Tačijem viđao tajno. Voleo bih da ima mogućnosti da Srbi i Albanci razgovaraju, lakše bismo rešili naše probleme, ali ima interesa drugih sila, ja to prvi put govorim, rekao je Vučić. To se u političkim krugovima u Beogradu tumači i da bi predsednik Srbije više verovao da mu Tači da besu (časna reč) nego nekom draftu (nacrtu) sa Zapada koji sadrži kao prvi korak potpisivanje sporazuma sa Prištinom, pa tek onda formiranje ZSO.

Vučić je preksinoć za RTS izneo niz privatnih detalja o svom putu u Njujork, a odbacio je sumnje koje je izneo Jeremić da ne koristi zaštitu američke Tajne službe (Secret service) koja obezbeđuje predsednike zbog tajnih pregovora.

Naveo je da svaki put kada ode u Ameriku, sem odlaska u Belu kuću, ne koristi „secret service“ obezbeđenje. „Svaki put potpišem uklanjanje ‘secret service’. Ja sam jedini slučaj koji to radi, jer, za razliku od tih političara u Srbiji, ja ne volim statusne simbole. Ja sam običan čovek koji ovamo ide i šeta po Njujorku, obilazi knjižare. Nikoga se ne plašim, znam da radim najbolje za svoju zemlju“, rekao je Vučić i dodao da nijedan državni dinar nije potrošio.

 

Izvor Danas, 23. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u