Pućdemon uhapšen u Nemačkoj

Lideru katalonskih separatista preti do 25 godina zatvora zbog pobune i njenog podsticanja

Nemačka policija potvrdila je da je uhapsila bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pućdemona po međunarodnoj poternici koju je izdala Španija.

Kako je saopšteno, Pućdemon je uhapšen u severnoj nemačkoj državi Šlezvig-Holštajn, nedaleko od grada Flensburga, oko sedam kilometara od granice sa Danskom, prenela je agencija Rojters.

Policija nije precizirala gde se Pućdemon nalazi u pritvoru.

Nemačka policija je Pućdemona zaustavila na granici kada je hteo da uđe u Dansku, rekao je ranije njegov advokat Žaume Alonso-Kueviljas, prenela je agencija AP.

Pućdemon se u vreme izdavanja poternice nalazio u Finskoj.

Njegov advokat je u subotu rekao da je on prethodnog dana napustio Finsku i da se vraća u Belgiju, i da namerava da sarađuje sa tamošnjim vlastima u vezi sa španskim zahtevom za ekstradiciju.

Pućdemon je živeo u Belgiji od kada je pobegao iz Španije kako bi izbegao hapšenje zbog optužbi za pobunu.

Španski Vrhovni sud izdao je u petak međunarodni nalog za hapšenje Pućdemona.

U Španiji mu preti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu u vreme prošlogodišnjeg referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Predsednik katalonskog parlamenta Rožer Torent je, u subotu otkazao glasanje za predsednika tog španskog regiona.

Torent je doneo takvu odluku zbog toga što jedan od kandidata za predsednika Katalonije, Žordi Turul, nije mogao da prisustvuje sednici, pošto se nalazi u predistražnom zatvoru. Prisustvo svih kandidata je obavezno.

Katalonski parlament ima rok od dva meseca da izabere predsednika i formira regionalnu vladu. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održaće se novi izbori.

Premijer Španije Marijano Rahoj u petak je rekao da se protivi održavanju još jednih regionalnih izbora u Kataloniji.

Rahoj je u Briselu rekao da ne voli ponavljanje izbora, rekavši da „narod glasa, a političari imaju dužnost da reše probleme ne stvarajući druge“.

U Kataloniji su u decembru održani vanredni izbori i tada su partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile većinu.

Protivnici i pristalice otcepljenja Katalonije od Španije organizuju odvojene skupove u Barseloni, a nakon hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona u Nemačkoj.

Separatističke stranke Katalonska nacionalna asambleja (ANC) i radikalno levičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pozvali su svoje pristalice da izađu na ulicu i pruže podršku Pućdemonu.

Oni najavljuju marš od prostorija delegacije Evropske komisije do nemačkog konzulata u Barseloni.

CUP je, takođe, pozvala svoje pristalice na građansku neposlušnost, najavljujući, kako su naveli, „katalonsko proleće“.

Pudžemonova stranka „Zajedno za Kataloniju“ je, međutim, preko tvitera, pozvala na smirenost, porukom: „Ne nasedajmo na provokacije“.

Na smirenost je pozvala i separatistička Katalonska evropska demokratska partija.

„Pozivamo na smirenost i razum. Ljudi koji žele da izađu na ulice, treba to da učine, ali uvek na miran način“, izjavila je portparol te stranke.

S druge stranke, u Barseloni su na okupljanje pozvali i pristalice španskog jedinstva, ispred kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju, prenosi AP.

Španska obaveštajna služba i policija sarađivale su sa nemačkom policijom na hapšenju smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, saopštili su danas zvaničnici. Nacionalni obaveštajni centar u Španiji i policijski agenti pomogli su nemačkim kolegama da uhapse Pućdemona, rekao je neimenovani španski policijski zvaničnik.

Hapšenje smenjenog katalonskog lidera izazvalo je pomešane reakcije u Španiji, navodi AP.

Predsednik stranke Siudadanos (Građani) Albert Rivera pozdravio je hapšenje bivšeg katalonskog lidera, optužujući ga da je pokušao da izvede puč u Kataloniji.

„Pokušaj da uništi evropsku demokratiju, ignorisanje demokratskih zakona, razbijanje našeg harmoničnog suživota i pronevera javnih sredstava ne mogu da prođu nekažnjeno“, napisao je Rivera na Tviteru i dodao da je „pravda učinila svoje“.

Pućdemonove pristalice, s druge strane, žale zbog njegovog hapšenja i nadaju se da Nemačka neće poštovati španski zahtev za izručenje.

Elsa Artadi, članica katalonskog parlamenta i saradnica bivšeg katalonskog lidera, smatra da Pućdemon ne bi imao pošteno suđenje u Španiji.

„Španija ne garantuje slobodno suđenje, samo osvetu i represiju“, napisala je ona na Tviteru.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 25. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u