Puškov: Bolton je „superjastreb“ i ubeđeni protivnik Rusije

Makmasterov naslednik je krajem 90-ih pisao da međunarodno pravo nije nikakvo pravo i da ne važi za SAD

Imenovanje Džona Boltona – bivšeg ambasadora SAD u Savetu bezbednosti UN – otvorilo je pitanje: da li je to uvod u korekcije makar jednog bitnog segmenta američke spoljne politike i – u kom smeru? Na ovo pitanje je svoj odgovor ponudio i Sergej Lavrov, rekavši:

„Bolton je, nema sumnje, oštar diplomata i političar. Međutim, on će realizovati liniju koju bude određivao Donald Tramp“.

Ovo podrazumeva da promena u „Trampovom kursu“ suštinski neće biti, a ruski ministar inostranih poslova još je naveo: „Sretali smo se i razgovarali o situaciji (u tom momentu). On je, dakako, profesionalac“.

Bolton je „borac“ iz Reganovog i vremena vladavine oba Buša.

Funkcioner u administraciji Buša-mlađeg Ričard Pejnter o njegovom novom uzletu rekao je: „Imenovanje mister Boltona je poziv na rat, možda i nuklearni“. A pokojni senator Džesi Helms je otišao i korak dalje: „Džon Bolton je od onih sa kojima se može dočekati i Armagedon“.

,,Vašington post“ procenjuje da SAD sa Boltonovim dolaskom mogu znatno izmeniti odnos prema kriznim situacijama u svetu. List napominje da je Bolton povodom Severne Koreje oduvek nastupao kao jastreb, tvrdeći da Pjongjang atomskim tehnologijama snabdeva ne samo Iran nego i Al Kaidu i Islamsku državu. Bolton se dosad zalagao za „preventivni rat protiv Severne Koreje“. Ukoliko Kim Džong Un ne pristane na pregovore o potpunom nuklearnom razoružanju.

Šef japanske diplomatije – Taro Kono – ne krije da zvanični Tokio zazire od Boltonovog imenovanja.

Bolton je u januaru rekao telekanalu Foks Njuz da SAD treba da svrgnu sadašnju vlast u Iranu. Pre tri godine je pozivao na bombardovanje i raketiranje Irana. Tražio je i da se Rusija „zaustavi na Bliskom istoku“ i da bude „izbačena iz Sirije“. Prošlogodišnje rusko-beloruske vojne manevre nazvao je „testiranjem reakcije Zapada“ i upozoravao da „Putin neće odustati od svoje agresije“.

Bolton je bio pomoćnik državnog sekretara za vladavine Buša-starijeg, a kod Buša mlađeg je predstavljao SAD u SB UN.

Makmasterov naslednik je krajem 90-ih pisao da međunarodno pravo nije nikakvo pravo i da ne važi za SAD. Američki politički komentator Edvard Lus za Boltona kaže: „On veruje da američke nacionalne interese treba agresivno realizovati“.

Uticajni ruski senator Aleksej Puškov, koji je ekspert za spoljnu politiku, već je ukazao da Boltonovo imenovanje neće Rusiji doneti ništa dobro:

„Umesto jastreba Makmastera u Belu kuću dolazi super-jastreb. Džon Bolton je ideolog novog hladnog rata i ubeđeni protivnik Rusije“.

 

Izvor Fakti, 25. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u