Dačić: U svetu se vodi ledeni rat, traži se izjašnjavanje o slučaju Skripalj

Šef srpske diplomatije upozorio da se očekuje dalje zaoštravanje odnosa svetskih sila

Kosovo nema šanse da postane član Uneska, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje da sve veći broj zemalja razmišlja o povlačenju priznanja.

On je dodao da sve veći broj zemalja uviđa da je bila pogrešna njihova odluka o priznanju Kosova.

Komentarišući izjavu ambasadora Srbije pri Unesku da Kosovo ima manje šanse da postane član te organizacije nego 2015 godine, Dačić je za TV Prva rekao da je to rezultat „naporne aktivnosti“.

„Mi se svakodnevno bavimo ovim pitanjima. Svakodnevno razgovaram sa našim prijateljima iz sveta. Bio u poseti Maroku, bio nam je prijatelj iz Alžira u poseti, sutra uveče dolazi austrijska ministarka spoljnih poslova“, zaključio je Dačić.

DAČIĆ: U SVETU SE NE VODI HLADNI, VEĆ LEDENI RAT
U svetu se ne vodi hladni već ledeni rat, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje da se od Srbije traži da se izjasni po raznim pitanjima kao što su događaji u Britaniji, trgovinski rat sa Kinom…

On je naglasio da se očekuje dalje zaoštravanje odnosa svetskih sila, povlačenje diplomata.

„Čak najavljuju bojkot EP u fudbalu. Od nas se traži da se izjašnjavamo po raznim pitanjima, pa i o poslednjem događaju u Britaniji, trgovinskom ratu sa Kinom“, rekao je Dačić za TV Prva.

O predlogu za povlačenje Briselskog sporazuma kaže da je to alternativa onome što Priština govori.

„Ako takozvani premijer Kosova kaže da nije stigao da pročita Briselski sporazum posle potpisivanja, to je pokazatelj da njega baš briga za Briselski sporazum“, rekao je Dačić.

On je dodao da i običan ugovor „ukoliko ne ispunjava nešto iz tog ugovora ne važi ni za drugu stranu“.

„Međunarodna zajednica i EU treba da znaju da iza razgovora koji se vode ne stoji samo Vučić. Ovde je reč o mišljenju čitavog naroda, svih građana naše zemlje“, zaključio je on.

DAČIĆ O REKONSTRUKCIJI VLADE: RAZGOVORI NAREDNIH DANA, PROMENE STVAR DOGOVORA
Lider socijalista i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić očekuje da razgovori o rekonstrukciji vlade počnu za nekoliko dana, ali kaže da to nije prioritet i da je značajnija tema spoljnopolitička pozicija Srbije i razgovori o Kosovu.

Upitan da li je bilo sastanka predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, on je rekao da ne zna da li je do tog sastanka došlo.

„Razgovori sa predsednikom najveće partije treba da uslede u narednim danima, nedeljama, ali mislim da će početi za nekoliko dana“, rekao je Dačić za TV Prva.

Na pitanje da li se plaši za svoju poziciju, on je kazao da je „predsednik druge najveće stranke u Srbiji“ koja ima stratešku saradnju sa naprednjacima i da je reč o dugoročnim odnosima.

„Da li će neko iz našeg sastava biti promenjen sve je stvar dogovora“, rekao je Dačić i ponovio da je u njegovoj agendi pitanje rekonstrukcije nije prioritet već da je to spoljnopolitička pozicija naše zemlje i razgovori o Kosovu.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 26. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u