Karaganov: Proterivanje ruskih diplomata dovešće do stanja bliskog ratnom

„Najviše će nastradati kontinentalna Evropa. Napetost već tuče po političkim i ekonomskim pozicijama zemalja EU“

Već tri dana se najavljuje da će SAD i 20 zemalja Evropske unije – u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom povodom „trovanja Skripalja“ – krenuti u proterivanje ruskih diplomata.

To će – ako se zaista dogodi – biti antiruska akcija bez presedana.

Neki procenjuju da neće imati razmere jer glavni evropski igrači ipak neće krenuti u orkestrirani diplomatski atak na Moskvu.

Kako je objavio The Times, u ofanzivu će se uključiti Francuska, Nemačka, Poljska, Irska, Holandija, Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Češka, Danska i još desetak zemalja.

Američki Savet za nacionalnu bezbednost već je preporučio Donaldu Trampu da „protera ruske diplomate zbog Skripalja“. Neki tamošnji mediji javljaju da se on sa tim saglasio.

Ministarstvo spoljnih poslova Letonije objavilo je da je već spremno na „proterivanje Rusa“. Uz tvrdnju da će se na udaru naći „diplomate koje se bave špijunažom“.

U istom tonu se oglasila i Estonija.

Češka takvu mogućnost „ne isključuje“. Njen premijer Andrej Babiš izjavio da mogu biti proterani „samo pojedinci“.

Dekan moskovskog Fakulteta za svetsku ekonomiju i politiku Sergej Karaganov povodom svega je ukazao:

„Pozicija država stare kontinentalne Evrope zavisiće od rezultata istrage. Zasad Britanci „pumpaju“ skandal, Amerikanci ih u tome podržavaju, ali ostali nemaju nikakve informacije o onome što se stvarno dogodilo u Solzberiju“.

U Briselu mogu podržati britansku ofanzivu na Rusiju i bez neophodnih dokaza. Tereza Mej poslednji put u sedištu EU ponudila faktičko odlaganje izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU za još dve godine. A za to vreme će London, iako u EU neće imati pravo glasa, uredno uplaćivati britansku „finansijsku kvotu“.

Mej na taj način potkupljuje zemlje Unije da stanu na njenu stranu.

Karaganov ukazuje da će se više zemalja ipak opredeljivati prema izvesnosti da će Moskva – dođe li do toga – proterivati njihove diplomate, a to će biti veliki skandal. I dodaje:

„Najviše će nastradati kontinentalna Evropa. Napetost već tuče po političkim i ekonomskim pozicijama zemalja EU. Udar za EU će biti i verovatna situacija da će neke zemlje poći na proterivanje naših diplomata, a neke, verovatno polovina, odbiti da to učine. U svakom slučaju, sa proterivanjem će uslediti suštinsko zaoštravanje odnosa koje mođe doći i do stanja bliskog ratnom“.

Karaganov podvlači: „Rusija se, u svakom slučaju, neće povlačiti. Pogotovo što se u slučaju Skripalja radi o očiglednoj provokaciji. Nadam se da će u Beloj kući biti dovoljno pameti da se čuva opasnih koraka“.

On smatra da je u Trampovom okruženju sada najuravnoteženiji šef Pentagona Džejms Matis koji je takođe „vrele krvi“.

Zaključna prognoza Karaganova izgleda ovako:

„Mi ne dozvoljavamo SAD i Zapadu da povrate političku, ekonomsku i kulturnu dominaciju koju su imali stolećima. Oni će bildovati napetost u nadi da će Moskva početi da popušta. Ne verujem da će Rusija biti ta koja se povlači“.

 

Izvor Fakti, 26. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u