Dramatično na Kosovu, uhapšen Marko Đurić (Iz minuta u minut)

Situacija na Kosovu dovedena do tačke usijanja

U Kosovskoj Mitrovici policija uhapsila Marka Đurića. Suzavcem proterani okupljeni ispred Mitrovačkog dvora, javlja dopisnik RTS-a. Đurić odveden u Prištinu.

19.24 – Kako RTS saznaje, Marko Đurić je posle izvođenja pred prekršajnog sudije proteran u centralnu Srbiju preko Merdara.

19.10 – Marko Đurić će posle privođenja prekršajnom sudiji biti proteran u Centralnu Srbiju preko Merdara, saznaje RTS.

18.45 – U toku je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javljaju Večernje novosti.

18.42 – EU osuđuje događaje u Mitrovici i poziva vlasti u Beogradu i Prištini da pokažu neophodnu uzdržanost kako situacija na terenu ne bi dalje eskalirala, saopštila je portparolka EU Maja Kocijančič.

18.40 – U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put.

18.35 – Nikola Selaković izjavio da očekuje da Đurić odmah bude oslobođen. Dodao je da su teže povređeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović, javlja Kossev, prenosi Fonet.

Napad kosovske policije na građane Kosovske Mitrovice i ekipu RTS-a

18.30 – Marko Đurić se nalazi u prostorijama kosovske policije u Prištini, potvrđeno Tanjugu.

18.20 – I dalje se čuju sirene u Kosovskoj Mitrovici što znači da je situacija napeta, javlja dopisnik RTS-a i dodaje da su se iz jednog dela grada začuli i pucnji.

18.00 – Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana je za večeras u 19.30 časova.

17.45 – Kosovska policija odvela je Marka Đurića u Prištinu, javljaju kosovski mediji.

17.35 – Kosovska policija uhapsila Marka Đurića. Okupljeni Srbi ispred Mitrovačkog dvora rasterani suzavcem. U Mitrovici se čuju sirene za uzbunu.

Marko Đurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gde je bio u toku razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Kada se kosovska policija pojavila ispred Mitrovačkog dvora, građani su pokušali da spreče ulaz u zgradu a policija je bacila šok-bombe i suzavac.

Oni su upali u Mitrovački dvor i prekinuli skup. Došlo je do sukoba između okupljenih ljudi u sali i kosovske policije koja je uspela da se probije i izvede Marka Đurića. Nikola Selaković je ostao u sali.

Đurić je odveden u blindirano vozilo koje je prema informacijama prištinskih medija krenulo prema Prištini.

Kosovski specijalci su, tokom akcije, napali i povredili snimatenja RTS-a Vladimira Đurića.

Đurić i Selaković stigli su u severnu Kosovsku Mitrovicu negde oko 17.00 časova, kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga.

Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima, kaže Priština, unose nestabilnost u situaciju na severu pokrajine.

Predsednik Srbije je na tu vest prošle sedmice rekao da će Đurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano.

Njih dvojicu ispred Mitrovačkog dvora je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

 

Izvor RTS

KOSOVSKA POLICIJA PRETUKLA SNIMATELjA RTS
Kosovski specijalci su, tokom akcije u kojoj je uhapšen šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Milić, napali i povredili snimatenja RTS-a Vladimira Đurića.

Snimatelj RTS-a povređen je tokom akcije kosovskih specijalaca u Mitrovačkom dvoru.

Tokom upada, kosovski policajci koristili su suzavac i šok-bombe.

 

Izvor RTS, 26. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u