Đurić: Brutalan napad na Srbe na severu KiM (VIDEO)

Direktor Kancelarije za KiM izjavio da su ga pripadnici ROSU tukli i pretili mu hladnim oružjem

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da su juče albanski separatisti uz podršku pojedinih međunarodnih zapadnih krugova na brutalan i nasilan način napali srpski narod na severu KiM. Ukazao je da je predsednik Aleksandar Vučić poslao jasnu poruku da na KiM niko nikada neće moći da ponovi novi „Bljesak“ ili Oluju“.

Đurić je u obraćanju medijima posle sastanka Srba sa KiM i predsednika Srbije poručio da je cilj napada bio da nasiljem i zastrašivanjem, i sa do zuba naoružanom falangom oružane sile, okupiraju sever Kosova i Metohije.

Poručio je da je ponosan na građane Kosovske Mitrovice, koji su se goloruki i na miran način suprotstavili nasilju i teroru i nisu odustali od borbe za svoje domove.

„Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, teror prema Srbima na Kosovu i Metohiji bi bio nastavljen“, rekao je Đurić.

Kaže da je važno da naša i međunarodna javnost bude upoznata sa onim što se dešavalo juče.

„Mi smo sazvali sastanak okruglog stola na kome je trebalo da se razgovara kako da prevaziđemo probleme i dođemo do kompromisa. O njemu smo u skladu sa svim sporazumima uredno obavestili međunarodne misije i predstavnike privremenih organa u Prištini“, rekao je Đurić.

Istakao je da je laž da nisu bili blagovremeno obavešteni jer je najava poslata više od 70 sati pre skupa i više puta je ponovljena tokom vikenda.

Kako je rekao, kada su videli da je u Severnoj Mitrovici počeo razgovor o budućnosti na slobodan način, oni su na goloruk narod poslali do zuba naoružanu „razularenu bandu“ da tuče nenaoružane ljude.

„To je sramota onih koji su to učinili i onih koji su se prećutno sa time saglasili“, poručio je Đurić.

Opisao je da su tada počeli da kundacima biju poslanike, obične građane, žene, da ih šutiraju i da bacaju šok-bombe.

POKUŠAJ PONIŽENjA SRPSKIH PREDSTAVNIKA
Kako je rekao, pokušali su da ponize srpske predstavnike tako što su ga vukli „kao psa za kravatu po zemlji“, da ga ponize misleći da tako mogu da ponize Srbiju i srpski narod.

„Nakon toga, mene su stavili u jedan od transportera i proveo sam naredni period tako što su me udarali“, naveo je Đurić.

Dodao je da je dobro, iako je dobio nekoliko udaraca, i zahvalio je svima koji su brinuli.

Naveo je da su pokušavali da ga ponize i da su mu usput sve vreme spuštali glavu na kolena i pravili selfije sa njim.

„Pokušavali su da me zastraše time što su mi držali nabijen kalašnjikov u stomak sve vreme. Jedan je izvukao nož i pretio mi“, naglasio je Đurić.

Kako je rekao, na putu do Prištine su pevali „Alahu-ekber“ i još neke druge pesme.

„Izveli su me iz transportera i vodili me kroz glavne ulice Prištine. Stavili me u podrum“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Na novinarsko pitanje o pomenutom pozivu iz Beograda kojim je zaustavljen teror nad Srbima, Đurić je rekao da o detaljima tog poziva ne može da govori, ali je poručio da su srpski predstavnici sa KiM i svi ostali dobili jasnu poruku predsednika Vučića.

„Na KiM niko nikada neće moći da ponovi ‘Bljesak’ i ‘Oluju’, i to se odnosi na Srbe sa severa KiM kao i na Srbe u enklavama“, rekao je Đurić i dodao: „Mi ovime nismo pokolebani i to javnost treba da zna.“

„Radićemo da ojačamo naše strukture na KiM. A oni koji su ovo uradili najviše bi voleli da vide Srbe koji su dekor u njihovim lažnim vladama, koji nisu u poziciji da reše nijedan problem“, istakao je Đurić.

„NAPAD NA PROCES DIJALOGA“
Direktor Kancelarije Za Kosovu i Metohiju Marko Đurić rekao je da će odluku o nastavku dijaloga sa Prištinom doneti predsednik Aleksandar Vučić.

Đurić je ukazao da su jučerašnji događaji u Kosovskoj Mitrovici bili zapravo „napad na proces dijaloga“, te da su Priština i deo međunarodne zajednice, „jedni delima, a jedni nedelima“, pokazali stav prema dijalogu Beograda i Prištine.

Neko je želeo, nastavio je Đurić, da obesmisli dijalog, potkopa svaku mogućnost kompromisnog rešenja zato što se plaše prava i pravde.

„Nema nikakve sumnje da je to tako – da onaj ko se tako ponaša o dijalogu ništa dobro ne misli, ni o nastojanju da se neko rešenje nađe već samo stvaranje dodatnih problema“, rekao je Đurić.

Ovaj napad, kaže, jeste kontinuirani pokušaj kroz niz incidenata, napada i situacija, kao i izmišljenih razloga zauzimanja severa KiM, kako bi se promenila demografska slika i ostvario šovinistički cilj onih koji bi da Srba na KiM ne bude.

Na taj način je odgovorio na novinarska pitanja da li Beograd ostaje u dijalogu.

„Što se razgovora tiče, šta da vam kažem? Međunarodni predstavnici koji su ovo dozvolili i možda podstakli i svakako Priština pokazali su šta misle o ovim razgovorima“, rekao je on na pitanje novinara albanske televizije iz Tirane.

Na ponovljeno pitanje beogradskih novinara da li Beograd ostaje u dijalogu, on je rekao: „Ono što ste juče mogli da vidite i u Prištini i u Kosovskoj Mitrovici je stav Prištine i dela međunarodne zajednice prema dijalogu. Nemam tu šta da dodam. Jedna strana je stav pokazala delima, a jedna nedelima“, rekao je on.

„Ponavljam – potpuno sam siguran da se juče sve dogodilo uz eksplicitnu saglasnost pojedinih krugova iz međunarodne zajednice“, rekao je Đurić i naveo da naša javnost to treba da zna i ne sme da ima dilemu po tom pitanju.

Precizirao je da su neki prećutno prihvatili ono što se događalo, a neki i učestvovali.

Đurić je rekao da nikome u Prištini i međunarodnoj zajednici nije svejedno kada se „izvuče“ Rezolucija 1244, Kumanovski sporazum… a i znaju, dodao je, da srpski narod neće odustati.

Takođe je rekao da je odluka političkih predstavnika Srba o forimiranju ZSO motivisana dubokim razlozima i potrebom srpskog naroda da ostvari kolektivna politička prava.

„Prava bez kundaka, dugih cevi, tiranije.. I naravno da imaju našu podršku“, rekao je Đurić na pitanje novinara albanske televizije iz Tirane.

„SIKTANjE“ I PRETNjE NA SASTANKU U BRISELU
Đurić je naveo i da je u petak sa Aleksandrom Vučićem bio na sastanku u Briselu, kada se, tokom razgovora, nasmešio na nešto što je iznela albanska strana, jer mu je izgledalo potpuno besmisleno, a onda je sa te, albanske strane stiglo „siktanje“ i pretnje.

„Predsednik Vučić nije to dozvolio i sasekao je taj način obraćanja. Ali, već tada je bilo jasno u kom pravcu stvari idu – da se obesmisli dijalog i potkopa šansa za postizanje kompromisa“, rekao je on.

Najavio je da će danas u Beograd doći jedna predstavnik EU i da će o tome javnost obavestiti predsednik Srbije.

ĐURIĆ: I DALjE ĆU IĆI NA KIM
Marko Đurić je izjavio je da ga niko od predstvanika međunarodne zajednice nije pitao šta se desilo ili kako je posle svih dešavanja juče na KiM, ali i upitao ko i da ga pita i kontaktira, jer se to i dogodilo uz eksplicitnu saglasnost dela međunarodne zajednice.

„Ko da me kontaktira, puna ih je Mitrovica bila juče, a da ne kažem koliko stranih obaveštajnih službi, koliko vojnika ove ili one zemlje, pripadnika ove ili one međunarodne misije ima tamo“, rekao je Đurić.

Kako je rekao, oni su odlično znali šta se sprema i šta se planira: „Mislite da ih je bilo briga“.

Naveo je i da će i dalje ići na KiM, da će uvek ići dok može da hoda pa i kako ne bude mogao.

„Ne radi se o meni već o tome da je neko pokušao da slomi naš duh, zaustavi našu borbu“ rekao je Đurić.

POZIV SRBIMA DA NE STUPAJU U TZV. VOJSKU KOSOVA
Marko Đurić je pozvao sve Srbe na KiM da ne stupaju u tzv. vojsku Kosova, jer, kaže, ona ništa dobro neće doneti ni Srbima ni Albancima. On je dodao da ta vojska ima za cilj sukob sa Srbima.

I gradonačlenik Kosovske Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je danas Srbe sa Kosova i Metohije da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova.

 

Izvor Tanjug/RTS, 27. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u