Jutro mirno, Srbi stižu kod Vučića i izlaze iz vlade KiM

Predstavnici Srba su juče izjavili da će izaći iz Vlade Kosova

Noć i jutro u Kosovskoj Mitrovici za sada protiču mirno. Na smirivanje tenzija pozvao i predsednik Srbije. S njim danas razgovaraju predstavnici Srba s KiM.

Kako saznaje TV Prva oni su jutros rano krenuli u Beograd, gde će predsednika Srbije i najviši državni vrh obavestiti o odluci da napuste Vladu Kosova. Taj sastanak trebalo bi da počne u 11 h. Predstavnici Srba su juče izjavili da će izaći iz Vlade Kosova.

Situacija je jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice mirna javljaju dopisnik i reporter TV Prva iz Kosovske Mitrovice, navodeći da se napetost ipak oseća. Takođe, Sebi su napravili blokadu magistralnog puta Priština – Raška, dok je na prelazu Jarinje „zarobljeno“ oko 50 kamiona.

Kako izveštavaju, pripadnici specijalnih policijskih snaga, poznatijih kao ROSU, i jutros su prisutni na ulicama ali u južnom delu Mitrovice.

Podsećamo, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uhapšen je juče oko 17 časova u Kosovskoj Mitrovici gde je prisustvovao unutrašnjem dijalogu o KiM.

Policija Kosova pod punom opremom upala je u prostorije Mitrovačkog dvora gde se održavao okrugli sto. Bacili su suzavac, lomili stakla i uz pretnju oružjem gurnuli na zemlju sve prisutne. Čuli su se pucnji, eksplozija i uzvici na albanskom jeziku. Tom priliko više od 30 ljudi je povređeno

Đurića je više desetina policajaca naoružanih dugim cevima sa fantomkama na licu sprovelo do policijske stanice u Prištini, gde je saslušan i potom proteran u centralnu Srbiju preko Merdara- tu ga je preuzela srpska policija, u Kuršumliji mu je ukazana lekarska pomoć posle čega se uputio za Beograd.

Predsednik Srbije je zbog toga hitno sazvao sednicu saveta za nacionalnu bezbednost koja je prvobitno bila zakazana za danas.

U Kosovskoj Mitrovici bilo je izuzetno napeto posle hapšenja Đurića, u gradu su se čule sirene a građani su bili uznemireni zbog brutalnih scena hapšenja.

 

Izvor B92, 27. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u