Kosovski Srbi blokirali put u Rudarama (VIDEO)

Na severu Kosova i dalje napeto

Situacija na severu Kosova i Metohija napeta je posle hapšenja i proterivanja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u ponedeljak uveče posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je Priština preduzela danas brutalni čin bezumlja i najteži kriminalni akt hapšenjem Marka Đurića, očigledno uz podršku pojedinih zemalja.

Doktor Milan Ivanović izjavio je da su u Kosovskoj Mitrovici povređene 32 osobe, od kojih je pet zadobilo ozbiljne povrede, u sukobu sa policijom.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaće se, u ime Vlade, sa stranim ambasadorima akreditovanim u Srbiji, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija u Srbiji – EU, UN, OEBS, NATO i Kancelarijom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

11:27 – POČEO SASTANAK VUČIĆA I PREDSTAVNIKA SRPSKE LISTE
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srpske liste sa Kosova i Metohije, na kojem bi trebalo da bude odlučeno da li će predstavnici te liste napustiti kosovsku vladu, počeo je danas oko 11 časova u Predsedništvu u Beogradu. Sastanak se odvija iza zatvorenih vrata, a u podne se očekuje konferencija za novinare direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i predstavnika Srpske liste.
11:20 – BLOKADA KOD RUDARA
U znak protesta zbog nasilnog upada albanskih specijalaca i demonstracije sile Srbi su u mestu Rudare, kod krsta koji je i 2012. godine predstavljao simbol otpora,
postavili barikadu kojom je blokiran magistralni put Priština – Raška. Na putu su preprečeni kamion i teška građevinska mehanizacija tako da se iz Prištine prema severu može kroz severni deo grada.

VUKOSAVLjEVIĆ: HAPŠENjE ĐURIĆA ORKESTRIRANO NASILjE
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je da je hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića orkestrirano i da ne predstavlja samo nasilje usmereno na njega, već i na celu državu.

Vukosavljević je u Palati Srbija rekao da su vlasti u Prištini pokazale svoje namere u odnosu prema dijalogu, a sam događaj je pokazao koliko je pitanje KiM složeno kao i vekovima unazad.

PRIPADNICI ROSU NOVINARE NAZIVALI POGRDNIM IMENIMA
Sindikat novinara Srbije (SINOS) osudio je danas napad na novinare i snimatelje u Kosovskoj Mitrovici i pozvao nadležne institucije u južnoj srpskoj pokrajini da, u skladu sa zakonima i međunarodnom praksom, kazne nasilnike.

Snimatelja Radiotelevizije Srbije, medijskog javnog servisa, Vladimira Milića, kosovska policija je udarala, isprskala biber sprejom u oči, bacila mu kameru na zemlju i vukla ga po podu do izlaza iz prostorije u kojoj je bio održavan skup sa koga su mediji izveštavali.

Novinarke „Večernjih novosti“ i „Jedinstva“ Draganu Zečević i Radmilu Komazec pripadnici ROSU su nazivali pogrdnim imenima, psovali, uperili u njih cevi puške i odgurnuli ih tako da su pale, dodaje se u saopštenju.

10:34 – BEZ ZADRŽAVANjA NA PRELAZIMA SA KiM, OSIM NA RUDNICI
Na administrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom od jutros nema dužeg zadržavanja, osim na prelazu Rudnica zbog problema u saobraćaju, rečeno je Tanjugu u Upravi carina.

Kako kažu u Upravi, na svim prelazima saobraćaj se odvija uobičajeno osim na prelazu Rudnica, gde kako objašnjavaju, postoji zastoj u saobraćaju na kosovskoj strani ali ne na samom prelazu već na putu ka administrativnom prelazu.

Saobraćaj se zbog toga, dodaju, preusmerava na prelaz Brnjački most.

10:29 – MINISTARSTVO OSUDILO NAPAD NA SNIMATELjA RTS-a
Ministarstvo kulture i informisanja danas je najoštrije osudilo napad na snimatelja Radiotelevizije Srbije Vladimira Milića u Kosovskoj Mitrovici.

„Bezbednost novinara i omogućavanje njihovog nesmetanog rada su elementarni preduslovi za obavljanje uloge koje mediji imaju u svakom društvu. Neprihvatljivo je da se bilo kome ko profesionalno obavlja svoj posao na ovako okrutan način uskraćuju prava na rad i izveštavanje javnosti o događaju od visokog političkog i društvenog značaja“, ističe se u saopštenju.

10:21 – SEDNICA ČETIRI OPŠTINE SA SEVERA KiM
O političko – bezbednosnoj situaciji na severu Kosova i Metohiji odbornici četiri opštine iz ovog dela pokrajine razgovaraće u sredu na zajedničkoj sednici koja će po hitnom postupku biti održana u 12:44 časova u prostorijama Mitrovačkog dvora u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Sednica će biti održana na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakića.

09:54 – PETKOVIĆ: ĐURIĆ SE NAKON UKAZANE LEKARSKE POMOĆI OSEĆA DOBRO
Nakon ukazane lekarske pomoći u Beogradu Marko Đurić se sada oseća dobro, kaže pomoćnik direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je rekao da ono što se desilo Marku Đuriću može da se desi svakom Srbinu na KiM i da se dešavalo prethodnih godina.

„Nakon brutalnog hapšenja i fizičkog napada na Marka Đurića on je sada dobro, Sinoć je stigao u Beograd i odmah mu je ukazana lekarska pomoć. Najvažnije je da je sa svojom porodicom“, rekao je Petković za TV Prva.

Upitan šta će Beograd savetovati predstavnicima Srpske liste koji dolaze na konsultacije, on je rekao da sama Srpska lista treba da donese odluku da li se povlači iz kosovske vlade.

„Mi ćemo im sugerisati da tu odluku donesu hladne glave, imajući u vidu šta se sve dešavalo“, naglasio je Petković i dodao da predstavnici Srpske liste dolaze uvek na konsultacije u Beograd kada se radi o značajnim pitanjima.

09:47 – SRBI S KOSOVA KOD PREDSEDNIKA VUČIĆA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas sa politčkim liderima Srba sa severa Kosova, predstavnicima Srpske liste u 11 sati u Beogradu, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Republika.

Očekuje se da će tema razgovora birti situacija i sve posledice događaja u Kosovskoj Mitrovici i Prištini, kako bi predstavnici Srpske liste mogli da procene i odluče da li će ostati u kosovskoj vladi.

09:27 – KAMIONI ČEKAJU DA UĐU NA KOSMET
Na administrativnom prelazu Jarinje putnički saobraćaj odvija se bez problema, ali 52 kamiona čekaju na ulaz u KiM. Automobili i autobusi mogu da prođu na prelazu, ali nije dozvoljen prolaz teretnjacima i ne zna se kada će biti pušteni.

09:26 – RAKIĆ: ODLUKA LISTE DANAS POSLE KONSULTACIJA SA VUČIĆEM
Gradonačlenik Kosovske Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da će Lista danas održati konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i nakon toga doneti definitivnu odluku o napuštanju kosovske vlade.

„Donećemo mudru odluku, vodićemo se interesima građana. Jutro je pametnije od večeri. Posle sastanka ćemo doneti odluku“, rekao je Rakić.

O događajima na Kosovu, Rakić kaže da to nije bio samo brutalan napad, već klasičan teroristički napad na srpski narod.

„Ali nisu nas uplašili“, dodao je on.

„Niko od pirustnih (na okruglom stolu) nije dao povod da ROSU ovako reaguje“, rekao je za RTS Rakić.

On je takođe naglasio da se „ovakav napad“ ROSU nikada više neće dogoditi na Severu Kosova.

Akciju kosovskih specijalaca opisao je kao nasilan pokušaj okupacije, rekavši da je ROSU sigurno imao pomoć „stranih mentora“.

Rakić kaže da o stanju direktora za Kancelariju za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, nema puno informacija, ali da je upućen da mu je u Kuršumliji pružena prva pomoć, a da mu je kasnije ukazana pomoć i na Kliničkom centru.

Dodao je da će posetiti Đurića.

„Mogao je da izađe, nije hteo da napusti dijalog. Pokušali su da ga ponize, on je hrabar čovek, stao je ispred svog naroda“, rekao je Rakić.

09:22 – DAČIĆ DANAS SA AMBASADORIMA, PREDSTAVNICIMA EU, UN, NATO…
Povodom incidenata na Kosovu i Metohiji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaće se, u ime Vlade, sa stranim ambasadorima akreditovanim u Srbiji, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija u Srbiji – EU, UN, OEBS, NATO i Kancelarijom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Sastanak počinje u 12 sati, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da se otkazuju svi prethodno zakazani današnji susreti Dačića.

Posle svojevrsnog linča u Prištini, gde su ga policajci grubo sproveli ulicama Prištine do sedišta KPS, a Albanci mu zviždali i dobacivali uvrede, Đurić je sproveden preko administrativnog prelaza Merdare u centralnu Srbiju.

09:19 – U KOSOVSKOJ MITROVICI MIRNO ALI NAPETO
Dan nakon brutalnog upada pripadnika specijalnih snaga kosovske policije i hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice mirna je, ali napeta.

Ogorčenje građanja zbog prebijanja svojih sunarodnika koji su u trenutku održavanja okruglog stola o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji bili ispred zgrade Mitrovačkog dvora i brutalnosti koju su pokazali albanski policajci oseća se gotovo na svakom koraku.

Prema rečima direktora Kliničko – bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milana Ivanovića 32 povređena građana, koji su zatražili lekarsku pomoć u ovoj ustanovi, osećaju se dobro.

U znak protesta zbog nasilnog upada albanskih specijalaca i demonstracije sile Srbi su u mestu Rudare, kod krsta koji je i 2012. godine predstavljao simbol otpora, postavili barikadu kojom je blokiran magistralni put Priština – Raška. Na putu su preprečeni kamion i teška građevinska mehanizacija tako da se iz Prištine prema severu može kroz severni deo grada.

09:18 – APOSTOLOVA: BEOGRAD I PRIŠTINA DA POKAŽU UZDRŽANOST I ZRELOST
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova pozvala je zvaničnike Beograda i Prištine da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost, kako trenutna situacija na Kosovu ne bi još više eskalirala.

Apostolova je to napisala sinoć na svom Tviter nalogu, povodom hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

U saopštenju te kancelarije objavljenom na Fejsbuku, navodi se da sva pitanja od obostranog interesa treba rešiti u okviru dijaloga, olakšanog uz pomoć EU, koji kao krajnji cilj ima normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„To su potvrdili predsednici (Aleksandar) Vučić i (Hašim) Tači na sastanku sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini prošlog petka“, kaže se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

Kako je navedeno, očekuje se od obe strane da u potpunosti poštuju sporazume koji su postignuti tokom dijaloga.

 

Autor I. Radulović

 

Izvor Agencije/Večernje novosti, 27. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u