Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, najavljeno formiranje ZSO (VIDEO)

Predsednik Vučić se saglasio sa stavovima Srpske liste i ponovio da Srbija neće dozvoliti novi „Bljesak“ ili „Oluju“

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, kao i da će deset većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština.

Goran Rakić je novinarima, posle konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da su o svemu što se juče dešavalo u Kosovskoj Mitrovici obavestili predsednika, kao i o odlukama koje su doneli.

„Svedoci smo da posle jučerašnjeg ne brutalnog, već terorističkog napada na goloruki srpski narod u Kosovskoj Mitrovici i na predstavnike Vlade Republike Srbije mi kao legitimni predstavici srpskog naroda na KiM ne možemo biti nemi i nećemo više biti ikebana“, rekao je Rakić.

Rakić je rekao da će Srpska lista izaći iz vlade privremenih institucija i da ona neće imati podršku Srpske liste.

„Mi znamo da će se oni ujediniti jer kada su njihovi viši interesi, a naročito kada su upereni protiv Srba i srpskog naroda, oni se vrlo lako ujedine, ali ujedinićemo se i mi i neće nas uplašiti, ostajemo dole sa svojim porodicama, branićemo naše domove i nikakva ROSU policija, ni međunarodna zajednica, ni Euleks policija, jer su juče bili i Euleks policajci zajedno sa njima, neće nas uplašiti i neće nas oterati sa tih prostora“, dodao je Rakić.

Prema njegovim rečima, sutra će se u Kosovskoj Mitrovici održati sednica svih deset opština sa većinski srpskim stanovništvom na KiM.

„Sutra ćemo izneti predlog da na petogodišnjicu, tj. pet godina od kada je potpisan Briselski sporazum, od kada je Zajednica srpskih opština morala biti od strane i privremenih institucija u Prištini i međunarodne zajednice već završena, mi ćemo na pet godina tj. 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština“, naglasio je Rakić.

Ukazao je da su i o tome obavestili predsednika Vučića i da je on rekao da će podržati svaku njihovu odluku, kao što je i do sada činio.

Predsednik Vučić se, kaže, saglasio sa njihovim stavovima i ponovio im da Srbija neće dozvoliti neki novi „Bljesak“ ili „Oluju“.

„Poručujem svim Srbima, braćo i sestre sa KiM, imamo podršku Vlade Republike Srbije i niko neće moći nasilno više da uđe na sever. Imamo poruku i za one koji žive južno od Ibra – neće više biti podele na sever i jug, kao što to nije bilo u poslednje vreme“, naglasio je Rakić.

Pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da ne učestvuju u formiranju kosovske vojske.

„Nemojte da mi budemo jedan drugome vuk, nemojte da vi budete vukovi našoj deci, srpskoj deci“, rekao je Rakić na konferenciji za štampu u Beogradu.

Poručio je Srbima sa KiM da će naći način da se reše problemi i popravi njihovo materijalno stanje, za koje zna da nije na zavidnom nivou.

„Molim vas, nemojte ići u tu vojsku, jer ćemo sutra doći u situaciju da udari brat na brata, a to nam u ovom trenutku najmanje treba“, naglasio je Rakić.

JEVTIĆ: ODLUKA JEDNOGLASNA, VUČIĆ JE RAZUMEO I PODRŽAO
Odluka o istupanju Srpske liste iz kosovske vlade jednoglasna je i jedinstvena, rekao je potpredsednik i ministar u toj vladi Dalibor Jevtić, te dodao da su tu odluku predstavnici Srpske liste danas saopštili predsedniku Aleksandru Vučiću.

„On je tu odluku razumeo i podržao“, rekao je Jevtić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Vučićem.

Dodao je da su odluku o izlasku iz privremenih institucija u Prištini doneli ne samo zbog jučerašnjeg terora Albanaca na severu KiM, jer, kako je rekao, „čaša se već bila prelila“.

Ta odluka znači, razjasnio je kasnije odgovarajući na pitanja novinara, da poslanici Srpske liste neće više podržavati u kosovskoj skupštini odluke vlade u Prištini.

„Šta će dalje biti? Video sam neku inicijativu o vladi nacionalnog jedinstva. Neka se oni ujedinjuju. Mi želimo na demokratski način da se borimo za ono što nam pripada, a to je pre svega sloboda“, rekao je Jevtić.

Poručio je da Srbi na Kosovu i Metohiji žele i dalje da se na demokratski način bore za svoja prava, primetivši da, ako su Albanci imali nameru da po nekakvom nalogu hapse Marka Đurića, „trebalo je to da urade dostojanstveno, a ne ponižavajući sve nas“.

Ali, kako je ocenio, nisu oni nas ponizili, već sebe, jer su pokazali svoje prave namere.

„Mi smo, s druge strane, dali sve od sebe da naše građane vratimo na svoja ognjišta, a od navodne podrške nismo dobili ništa“, rekao je Jevtić, pominjući slučajeve hapšenja Bogdana Mitrovića i doktora Zajića, čemu je, kaže, namera bila očigledno da one koji žele da se vrate odvrate od te namere.

Jevtić je rekao i da je razgovarao juče s kolegama Albancima iz skupštine u Prištini i pitao ih „kakav je to scenario napravljen da su, uz sve ružno što se dešavalo u Mitrovačkom dvoru, još Đurića vodili ulicama, a mogli su drugačije“.

„Jasne su bile namere, ali su najveću štetu napravili sebi i to sam im rekao“, preneo je Jevtić.

Ukazao je i da mora postojati odgovornost za sve što se juče dešavalo i da to slobodno kaže i u Beogradu, ali i u Prištini.

„Niko više od nas nije bio više spreman da rešava probleme, pa je poruka za naše sunarodnike na celom Kosovu da nas je ovo samo više ujedinilo i ojačalo i da ćemo to pokazivati u narednim danima. Ne želim da dozvolimo da nas ponize, borićemo se na demokratski način, kao što ste videli juče, goloruki, ali naša borba ima za cilj mir, i to je naš jedini interes“, rekao je Jevtić i dodao: „I naravno, da nas na KiM bude više.“

„DIJALOG U BRISELU GARANT ZSO“
Upitan da li formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) znači odustajanje od briselskog dijaloga, Rakić je rekao da je dijalog u Briselu upravo garant ZSO.

„Mogli smo da često da čujemo od predstavnika iz Prištine da kažu da će ZSO biti u rangu nevladine organizacije. Ja im poručujem – za NVO nam ne treba nikakva dozvola, ni Prištine, ni međunarodne zajednice“, rekao je Rakić.

Kako je naveo, sami će formirati ZSO u skladu sa briselskim dogovorom i neće prekršiti Briselski sporazum, niti međunarodno pravo.

„U Prištini su zaboravili da su sporazum ratifikovali u skupštini i sada su izmislili da je ustavni sud nadležan da dâ zadnju reč. Međunarodni sporazum je malo iznad svih zakona“, rekao je Rakić.

 

Izvor Tanjug/RTS, 27. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u